0 0
Mini Pizza – Halloweenowe Przysmaki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Mini Pizza – Halloweenowe Przysmaki

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na najlepszą domową pizzę, tym razem w wydaniu mini, ale z tego samego ciasta ,możecie upiec dużą pizzę.  Ciasto z którego od lat piekę domową pizzę, sprawdzałam różne przepisy, ale ten okazał się najlepszy i niezawodny.

To co położymy na cieście zależy tylko od nas, ale na Halloweenowy wieczór wybrałam małe, oliwkowe pająki, do układania wzorków zaproście dzieci, dla nich to będzie doskonała zabawa.

Miłej zabawy Wam życzę 😉

Ciasto na Pizzę

MiniPizza

  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok. 400 g mąki pszennej (najlepiej typ 0, ale można użyć każdej innej)

ponadto:

  • sos pomidorowy
  • czarne oliwki
  • ser żółty
(Visited 1 257 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Do wody wsypać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Naczynie przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 min, do wyrośnięcia.W dużej misce połączyć mąkę i sól, wmieszać. Do miski z mąką wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać przy pomocy miksera hakiem do ciasta drożdżowego lub drewnianą łyżką, a następnie ręcznie. Ciasto wyrabiamy przez 3 min, następnie wlewamy oliwę i wyrabiamy przez kolejne 5 min. Powinno powstać gładkie, sprężyste ciasto. Jeśli ciasto bardzo się lepi należy dosypać nieco mąki ok. 0,5 szklanki (mąkę dodajemy porcjami, cały czas wyrabiając). 

2
Done

Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno potroić objętość.  Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy sos pomidorowy lub używamy gotowego. 

3
Done

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić.
Oliwki pokroić:
-  na korpus - wzdłuż na pół, 
-  na głowę połówki jeszcze na pół 
- na nogi dużo cienkich półplasterków.

4
Done

Piekarnik rozgrzać do temperatury maksymalnej z termoobiegiem (u mnie 275 st. C.) 

5
Done

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na cienki placek.
Wycinać lub formować kółka, u mnie 12 cm., ale można zrobić nieco mniejsze lub odrobinę większe. 
Na cieście rozsmarowujemy porcję sosu pomidorowego, posypujemy startym serem, a z oliwek układamy pająka lub inny wzór. 

6
Done

Pizze pieczemy w gorącym piekarniku przez 5-7 min. 
Wyjmujemy i podajemy gorące.

Dorota

jablka-dla -dzieci
previous
Jabłka w Karmelu – Halloweenowy Przysmak
next
Kruche Ciastka Limonkowe na Halloween – Jack :)
jablka-dla -dzieci
previous
Jabłka w Karmelu – Halloweenowy Przysmak
next
Kruche Ciastka Limonkowe na Halloween – Jack :)

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »