Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na najlepszą domową pizzę, tym razem w wydaniu mini, ale z tego samego ciasta ,możecie upiec dużą pizzę. Ciasto z którego od lat piekę domową pizzę, sprawdzałam różne przepisy, ale ten okazał się najlepszy i niezawodny.
To co położymy na cieście zależy tylko od nas, ale na Halloweenowy wieczór wybrałam małe, oliwkowe pająki, do układania wzorków zaproście dzieci, dla nich to będzie doskonała zabawa.
Miłej zabawy Wam życzę 😉
MiniPizza
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ok. 400 g mąki pszennej (najlepiej typ 0, ale można użyć każdej innej)
ponadto:
- sos pomidorowy
- czarne oliwki
- ser żółty
Steps
1
Done
|
Do wody wsypać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Naczynie przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 min, do wyrośnięcia.W dużej misce połączyć mąkę i sól, wmieszać. Do miski z mąką wlać wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać przy pomocy miksera hakiem do ciasta drożdżowego lub drewnianą łyżką, a następnie ręcznie. Ciasto wyrabiamy przez 3 min, następnie wlewamy oliwę i wyrabiamy przez kolejne 5 min. Powinno powstać gładkie, sprężyste ciasto. Jeśli ciasto bardzo się lepi należy dosypać nieco mąki ok. 0,5 szklanki (mąkę dodajemy porcjami, cały czas wyrabiając). |
2
Done
|
Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 godz, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno potroić objętość. Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy sos pomidorowy lub używamy gotowego. |
3
Done
|
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odstawić. |
4
Done
|
Piekarnik rozgrzać do temperatury maksymalnej z termoobiegiem (u mnie 275 st. C.) |
5
Done
|
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować na cienki placek. |
6
Done
|
3 komentarze Ukryj
Dzisiaj robiliśmy. Wyszły pyszne! M
Super!!!! Bardzo się cieszę 😀
Genialny pomysł! Dzieciaki będą w siódmym niebie na halloweenową imprezę 😀