• Home
  • Chleb
  • Mini Chałka z Makiem – domowe pieczywo
0 0
Mini Chałka z Makiem – domowe pieczywo

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Mini Chałka z Makiem – domowe pieczywo

  • 12 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Puszyste mini chałki drożdżowe to moje ulubione śniadaniowe pieczywo. Chałki są pyszne, delikatne i niezbyt słodkie, ale jednak to zdecydowanie słodkie pieczywo i najlepiej smakuje z dżemem, miodem lub białym serem. Chałki robi się bardzo łatwo, ale ciasto wymaga czasu, żeby wyrosną i warto zaplanować na to wystarczająco dużo czasu, ja najczęściej zostawiam  ciasto na ok. 2 h., wówczas pięknie wyrasta, a chałka jest delikatna i puszysta, a dzięki temu, nawet dzień po upieczeniu można jeść ją bez odgrzewania lub tostowania.

Chałki można zamrozić. Ja kroję chałę na plastry, przekładam papierem do pieczenia i tak mrożę. Poźniej tylko wyjmuję kilka plasterków wkładam do tostera i mam doskonałe, świeże pieczywo.

Polecam 🙂

 

chalka-z-mlekiem

Składniki na 12–13 szt Mini Chałek

na zaczyn:

  • 30 g drożdży świeżych

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżka mąki pszennej

  • ok. 1/4 szklanki mleka ciepłego (2%)

ponadto na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej tortowej

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka

  • ok. 80 g. cukru

  • 80 g roztopionego masła

  • 1 jajko+1 żółtko (L)

  • 3-4 krople zapachu waniliowego

  • 1-2 łyżki suchego maku niebieskiego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania ciasta drożdżowego:

Zaczyn:

W dzbanku, lub średniej misce łączę drożdże cukier, mąką i mleko, mieszam dokładnie, przykrywam folią spożywczą
i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 10 min do wyrośnięcia.

Przygotowanie ciasta:

Do misy miksera wkładam mąkę, cukier, wyrośnięty zaczyn, jajka i mleko i wyrabiam najlepiej hakiem do ciasta drożdżowego.

Kiedy wszystkie składniki się połączą dolewam masło i dodaję zapach,  wyrabiam na średnich obrotach prze kolejne ok. 6-7 min.
Powinno powstać gładkie, sprężyste ciasto.

Misę przykrywam folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia na 1-1,5h.
Ciasto powinno bardzo ładnie wyrosnąć i co najmniej potroić objętość.

Wyrośnięte ciasto wykładam na oprószoną mąką stolnicę i lekko zagniatam (tylko chwilę, zaledwie 3-4 razy).

Dzielę ciasto na 12 lub 13 kawałków.

Z każdego kawałka ciasta, ręką formuję placek ok. 10×15 cm., dzielę go na trzy paski, nie przecinając z jednej strony do końca, zaplatam warkocz, zlepiam koniec.
Chałki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Odstawiam do wyrośnięcia, a w międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 175 st. grzałki góra/dół. 

Wyrośnięte chałki smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję makiem.

Chałki piekę ok. 20 min, do zrumienienia.

Wyjmuję i studzę na kuchennej kratce.

Smacznego 🙂

chalki-jak-zrobic
  • Chałka Drożdżowa z Makiem
  • pesach
  • chalka-przepis
(Visited 3 429 times, 2 visits today)

Dorota

previous
Brownie Idealne
next
Zupa Pomidorowa
previous
Brownie Idealne
next
Zupa Pomidorowa

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »