• Home
  • Chleb
  • Mini Chałka z Makiem – domowe pieczywo
Mini Chałka z Makiem – domowe pieczywo

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Mini Chałka z Makiem – domowe pieczywo

  • 12 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Puszyste mini chałki drożdżowe to moje ulubione śniadaniowe pieczywo. Chałki są pyszne, delikatne i niezbyt słodkie, ale jednak to zdecydowanie słodkie pieczywo i najlepiej smakuje z dżemem, miodem lub białym serem. Chałki robi się bardzo łatwo, ale ciasto wymaga czasu, żeby wyrosną i warto zaplanować na to wystarczająco dużo czasu, ja najczęściej zostawiam  ciasto na ok. 2 h., wówczas pięknie wyrasta, a chałka jest delikatna i puszysta, a dzięki temu, nawet dzień po upieczeniu można jeść ją bez odgrzewania lub tostowania.

Chałki można zamrozić. Ja kroję chałę na plastry, przekładam papierem do pieczenia i tak mrożę. Poźniej tylko wyjmuję kilka plasterków wkładam do tostera i mam doskonałe, świeże pieczywo.

Polecam 🙂

 

chalka-z-mlekiem

Mini Chałka z Makiem

Składniki na 12–13 szt.:

na zaczyn:
  • 30 g drożdży świeżych
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ok. 1/4 szklanki mleka ciepłego (2%)

ponadto na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • ok. 80 g. cukru
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 jajko+1 żółtko (L)
  • 3-4 krople zapachu waniliowego
  • 1-2 łyżki suchego maku niebieskiego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania ciasta drożdżowego:

zaczyn:

Drożdże łączymy z cukrem, mąką i mlekiem mieszamy dokładnie, przykrywamy folią spożywczą
i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min do wyrośnięcia.

Przygotowanie ciasta:

Mąkę, cukier, wyrośnięty zaczyn, jajka i mleko łączymy i wyrabiamy najlepiej hakiem do ciasta drożdżowego. Kiedy wszystkie składniki się połączą dolewamy masło i dodajemy zapach,  wyrabiamy na średnich obrotach prze ok. 6-7 min. Powinno powstać gładkie, sprężyste ciasto.
Misę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5h. Ciasto powinno bardzo ładnie wyrosnąć co najmniej potroić objętość.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i lekko zagniatamy (tylko chwilę, zaledwie 3-4 razy). dzielimy ciasto na 12 lub 13 kawałków, ręką formujemy placek ok. 10×15 cm., dzielimy go na trzy paski, nie przecinając z jednej strony do końca, zaplatamy warkocz, zlepiamy koniec. Chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia, a w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 175 st. grzałki góra/dół. 

Wyrośnięte chałki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem.

Chałki pieczemy ok. 20 min, do zrumienienia. Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego 🙂

chalki-jak-zrobic
  • Chałka Drożdżowa z Makiem
  • pesach
  • chalka-przepis
(Visited 164 times, 2 visits today)

Dorota

Rumsztyk z Cebulą
previous
Rumsztyk Wołowy z Cebulą
Pęczotto z Grzybami
next
Pęczotto z Grzybami – Kaszotto
Rumsztyk z Cebulą
previous
Rumsztyk Wołowy z Cebulą
Pęczotto z Grzybami
next
Pęczotto z Grzybami – Kaszotto

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię