Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Puszyste mini chałki drożdżowe to moje ulubione śniadaniowe pieczywo. Chałki są pyszne, delikatne i niezbyt słodkie, ale jednak to zdecydowanie słodkie pieczywo i najlepiej smakuje z dżemem, miodem lub białym serem. Chałki robi się bardzo łatwo, ale ciasto wymaga czasu, żeby wyrosną i warto zaplanować na to wystarczająco dużo czasu, ja najczęściej zostawiam ciasto na ok. 2 h., wówczas pięknie wyrasta, a chałka jest delikatna i puszysta, a dzięki temu, nawet dzień po upieczeniu można jeść ją bez odgrzewania lub tostowania.
Chałki można zamrozić. Ja kroję chałę na plastry, przekładam papierem do pieczenia i tak mrożę. Poźniej tylko wyjmuję kilka plasterków wkładam do tostera i mam doskonałe, świeże pieczywo.
Polecam 🙂

Mini Chałka z Makiem
Składniki na 12–13 szt.:
na zaczyn:
- 30 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- ok. 1/4 szklanki mleka ciepłego (2%)
ponadto na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- ok. 80 g. cukru
- 80 g roztopionego masła
- 1 jajko+1 żółtko (L)
- 3-4 krople zapachu waniliowego
- 1-2 łyżki suchego maku niebieskiego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania ciasta drożdżowego:
zaczyn:
Drożdże łączymy z cukrem, mąką i mlekiem mieszamy dokładnie, przykrywamy folią spożywczą
i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min do wyrośnięcia.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, cukier, wyrośnięty zaczyn, jajka i mleko łączymy i wyrabiamy najlepiej hakiem do ciasta drożdżowego. Kiedy wszystkie składniki się połączą dolewamy masło i dodajemy zapach, wyrabiamy na średnich obrotach prze ok. 6-7 min. Powinno powstać gładkie, sprężyste ciasto.
Misę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5h. Ciasto powinno bardzo ładnie wyrosnąć co najmniej potroić objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i lekko zagniatamy (tylko chwilę, zaledwie 3-4 razy). dzielimy ciasto na 12 lub 13 kawałków, ręką formujemy placek ok. 10×15 cm., dzielimy go na trzy paski, nie przecinając z jednej strony do końca, zaplatamy warkocz, zlepiamy koniec. Chałki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia, a w międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 175 st. grzałki góra/dół.
Wyrośnięte chałki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem.
Chałki pieczemy ok. 20 min, do zrumienienia. Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego 🙂

2 komentarze Ukryj
Uwielbiam takie delikatne drożdżowe chałki 🙂
Uwielbiam! Nie wpadłam na to, żeby ją mrozić, dzięki za podpowiedź :))