0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Mazurek Wielkanocny – Cytrynowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Mazurek Wielkanocny – Cytrynowy

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na mazurek wielkanocny, jest bardzo proste, chociaż kiedy zaczęłam spisywać poszczególne czynności, widzę że jest tego sporo:) To tradycyjna i stara receptura, moja Mama przygotowywała takie ciasto, kiedy byłam mała. Często mieszała cytrynę z pomarańczą a na wierzch wylewała domowy kajmak, to były prawdziwe pyszności! Ja również zrobię na Wielkanoc, kilka różnych mazurków wielkanocnych. Ten jest specjalnie dla mojego Męża, który uwielbia kruche ciasto z cytrynową polewą.

Polecam.

Mazurek Wielkanocny

MAZUREK WIELKANOCNY – CYTRYNOWY

Składniki na 2 mazurki wielkanocne:

Kkruche spody (25×25 cm):

  • 200 g zimnego masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 6 łyżek lodowatej wody

Nadzienie na mazurek:

  • 3 duże cytryny (wyszorowane i wyparzone)
  • 1 1/4 szklanki cukru

Dekoracja mazurka:

  • 1 mała cytryna pokrojona w cieniutkie plasterki
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania mazurka wielkanocnego:

  1. Masło, mąki i cukier, umieścić w misie malaksera, siekając, stopniowo dodawać wodę. Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat i uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min. Schłodzone ciasto wyjąć, podzielić na 2 części, rozwałkować. Formę wyłożoną papierem do pieczenia, wylepić ciastem, nakłuć widelcem. Wstawić do zamrażalnika na kolejne 30 min, lub na czas przygotowywania nadzienia.
  2. Cytryny wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Skórę zetrzeć na tarce (tylko żółta część), białą zdjąć i wyrzucić. Cytrynę pokroić na kawałki, usunąć pestki.
  3. Do misy malaksera włożyć cytrynę i skórkę, zmiksować. Włożyć do garnka, wsypać cukier. Zagotować, zmniejszyć ogień i na średnim, gotować przez ok. 30 min (bez przykrycia). Masa powinna zgęstnieć.
  4. W drugim małym garnku umieszczamy, plasterki cytryny, zalewamy wodą (powinna lekko przykryć plastry) wsypujemy 1/2 szkl. cukru i na małym ogniu gotujemy ok.10 min. Odstawić do przestygnięcia.
  5. Zdjąć z ognia i pozostawić do przestygnięcia i stężenia.
  6. W między czasie, nagrać piekarnik do 180 oC. 
  7. Formę z ciastem, wstawić do gorącego piekarnika na ok. 20-25 min, do zbrązowienia. Upieczone studzić w formie, przez 10 min, następnie wyjąć. Oddzielić od papieru (zejdzie bez najmniejszego trudu)
  8. Na przestudzony spód wyłożyć dżem cytrynowy. Udekorować plasterkami gotowanej cytryny i jeśli lubimy bardzo słodkie mazurki, lukrem.

Smacznego!

>> Mazurek wielkanocny – kajmakowy i krówkowy<<

>> Mazurek wielkanocny – orzechowy z bezami i daktylami<<

>> Mazurek wielkanocny – bakaliowy<<

>> Mazurek z mandarynek<<

>> Tarta z mascarpone i morelami<<

 

 

 

(Visited 718 times, 1 visits today)

Dorota

Pieczony Udziec z Indyka
previous
Udziec z Indyka Pieczony – Domowa Wędlina
next
Sałatka Jarzynowa – krok po kroku
Pieczony Udziec z Indyka
previous
Udziec z Indyka Pieczony – Domowa Wędlina
next
Sałatka Jarzynowa – krok po kroku

12 komentarzy Ukryj

mmm u mnie nigdy nie było tradycji robienia mazurków, w tym roku wprowadzam ją u siebie w domu może skuszę się na tego, widziałam pomarańczowy, ale chodzi za mną jakoś cytrynowy 🙂

Wiem, że nie wszędzie na Wielkanoc robi się mazurki. Dla mnie to obok babki drożdżowej i gotowanych jajek najbardziej wielkanocna z potraw. Ciekawa jestem, jakie są Wasze tradycje wielkanocne?

w moim domu raczej mazurków nie ma na święta. dziwne, prawda?
wszelkie baby, serniki, ale mazurki gdzieś nam zaginęły podczas wieloletniej tradycji.
żałuję, ale nie chcę zmieniać tradycji. na razie moge tylko oglądać i zachwycać się
takimi jak Twój.

wygląda smacznie, taki złocisty! nie zrobiłam go jeszcze, bo robiłam 13 innych, ale może teraz,po świętach, zrobię na próbę. Szkoda, ze nie umiem umieścić tu zdjęcia, bo chętnie bym sie pochwaliła moimi.wyszły bardzo dekoracyjnie i podobno były „bardzo jadalne”. Ja nie jem,(cukrzyca). Pozdrawiam,anonimowo, bo też nie umiem umieścic podpisu- aha, albo tu: Ewa

Pozostaw odpowiedź Karmel-itka. Anuluj pisanie odpowiedzi