0 0
Mazurek Wielkanocny o Wielu Smakach

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Mazurek Wielkanocny o Wielu Smakach

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Mazurek wielkanocny który można przygotować, na każdym rodzaju ciasta kruchego, ja zrobiłam moje na kruchym cieście chałwowym.  Cały pomysł polega na tym, aby mazurek podzielić na kilka części,
a każdą ozdobić w taki sposób jaki sprawi największą przyjemność naszym bliskim. U mnie mazurek posmarowany jest domowym dżemem pomarańczowym i masłem orzechowym (specjalnie dla mojego synka),
ale można użyć każdego innego ulubionego dżemu, a na wierzch wylać masę krówkową, z mleka w proszku lub czekolady mlecznej.

mazurek, mazurek wielkanocny, mazurek chałwowy, mazurek przepis, mazurek wielkanocny przepis, łatwy mazurek wielkanocny , ciasto, ciasto przepis, czekolada, czekolada przepisy, mazurek czekoladowy, mazurek czekoladowy przepis, przepisy, czekolada przepis, czekolada przepisy, mazurek mikado, mazurek mikado przepisy, chałwa przepisy, mazurek chałwowy przepis,

 

Pomysły na więcej mazurków i świątecznych wypieków wielkanocnych znajdziecie tutaj (klik) 

mazurek, mazurek wielkanocny, mazurek chałwowy, mazurek przepis, mazurek wielkanocny przepis, łatwy mazurek wielkanocny , ciasto, ciasto przepis, czekolada, czekolada przepisy, mazurek czekoladowy, mazurek czekoladowy przepis, przepisy, czekolada przepis, czekolada przepisy, mazurek mikado, mazurek mikado przepisy, chałwa przepisy, mazurek chałwowy przepis,

 

 

 

 

 

 

Mazurek Wielkanocny w Wielu Smakach

Składniki kruchego ciasta:

  • 150 g zimnego masła
  • 100  g chałwy waniliowej
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka jogurtu greckiego lub śmietany
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
Ponadto na wierzch:
  • 2-3  łyżki orzechów laskowych 
  • 2-3 łyżki orzechów brazylijskich grubo posiekanych (migdałów, macadamia, włoskich)
  • 2-3 łyżki suszonej żurawiny
  • 50 g suszonych moreli, daktyli 
  • 2-3 łyżki skórki z pomarańczy w syropie drobno posiekanej
  • 100 g czekolady gorzkiej (u mnie Wedla)
  • 100 g czekolady białej
  • ok. 200 ml. śmietany kremówki (30%)
  • 1 łyżka masła 
  • 3-4 łyżki dżemu pomarańczowego lub innego gęstego 
  • 3-4 łyżki masła orzechowego 
  • 1 jajko do posmarowania mazurków

Sposób przygotowania mazurka:

Ciasto kruche chałwowe na 2×20 cm foremki z ozdobami lub 1 x 26 cm:

W malakserze umieścić wszystkie składniki ciasta bez jogurtu i soku, dokładnie posiekać, na koniec dodać jogurt i sok, ponownie zmiksować, powinno powstać jednolite, gładkie ciasto. Wyłożyć je na oprószony mąką blat, krótko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez 30-40 min.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

Wyjąć ciasto, podzielić na trzy części, 1/3 ciasta odłożyć zrobimy z niego ozdoby. Pozostałe dwa kawałki rozwałkować, położyć na nich talerzyk i obrysować ostrym nożem, żeby powstał kształt koła. Brzegi ciasta zebrać i zachować. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć krążki ciasta. Z pozostałego ciasta rękami formować cienki ruloniki.
Rulonami obłożyć dookoła krążki i poprzedzielać je na kilka części (podobnie jak na zdjęciu niżej). Widelcem docisnąć rulony, żeby powstały ozdobne wgniecenia. Tak przygotowane bazy do mazurków posmarować rozkłóconym jakiem, ponakłówać widelcem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. i piec ok 15-17 min, do zrumienienia i całkowitego upieczenia. Wyjąć ciasto z piekarnika i całkowicie wystudzić.

Przygotowanie polewy:

Czekolady połamać na kawałki, każdą włożyć do osobnego garnuszka, delikatnie podgrzewać.
Do białej czekolady wlać ok. 100 ml. śmietany kremówki i mieszać do chwili kiedy czekolada zacznie się rozpuszczać, zdjąć z ognia i mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Odstawić do przestygnięcia na ok. 8 min.

Do czekolady gorzkiej włożyć masło i wlać kilka łyżek śmietany kremówki, podgrzewać i mieszać
do chwili kiedy zacznie się rozpuszczać. Zdjąć z ognia i mieszać, aż całkowicie się rozpuści.
Odstawić na kilka minut żeby przestygła.

Polewy mieszamy od czasu do czasu, żeby ładnie stygły, ale były płynne.

Orzechy siekamy grubo (jedynie orzechy laskowe zostawiamy w całości).
Morele i daktyle kroimy w słupki.

Przygotowanie mazurków:

Każdą z części ciasta smarujemy dżemem lub masłem orzechowym, następnie łyżeczką nakładamy masę z ciemnej i białej czekolady, delikatnie i dokładnie rozsmarowujemy masę. Na każdy kawałek masy kładziemy inne owoce lub orzechy. Lekko dociskamy.
Mazurki odstawiamy do zastygnięcia na kilka godzin, najlepiej w chłodne miejsce na całą noc.

Mazurki kroimy ostrym nożem tak, aby każdy dostał kawałek z jednym nadzieniem lub po kawałku dwóch rodzajów.

Smacznego 🙂

 

  • mazurek, mazurek wielkanocny, mazurek chałwowy, mazurek przepis, mazurek wielkanocny przepis, łatwy mazurek wielkanocny , ciasto, ciasto przepis, czekolada, czekolada przepisy, mazurek czekoladowy, mazurek czekoladowy przepis, przepisy, czekolada przepis, czekolada przepisy, mazurek mikado, mazurek mikado przepisy, chałwa przepisy, mazurek chałwowy przepis,
  • mazurek, mazurek wielkanocny, mazurek chałwowy, mazurek przepis, mazurek wielkanocny przepis, łatwy mazurek wielkanocny , ciasto, ciasto przepis, czekolada, czekolada przepisy, mazurek czekoladowy, mazurek czekoladowy przepis, przepisy, czekolada przepis, czekolada przepisy, mazurek mikado, mazurek mikado przepisy, chałwa przepisy, mazurek chałwowy przepis,
  • mazurek, mazurek wielkanocny, mazurek chałwowy, mazurek przepis, mazurek wielkanocny przepis, łatwy mazurek wielkanocny , ciasto, ciasto przepis, czekolada, czekolada przepisy, mazurek czekoladowy, mazurek czekoladowy przepis, przepisy, czekolada przepis, czekolada przepisy, mazurek mikado, mazurek mikado przepisy, chałwa przepisy, mazurek chałwowy przepis,

 

mazurek, mazurek wielkanocny, mazurek chałwowy, mazurek przepis, mazurek wielkanocny przepis, łatwy mazurek wielkanocny , ciasto, ciasto przepis, czekolada, czekolada przepisy, mazurek czekoladowy, mazurek czekoladowy przepis, przepisy, czekolada przepis, czekolada przepisy, mazurek mikado, mazurek mikado przepisy, chałwa przepisy, mazurek chałwowy przepis,

 

mazurek, mazurek wielkanocny, mazurek chałwowy, mazurek przepis, mazurek wielkanocny przepis, łatwy mazurek wielkanocny , ciasto, ciasto przepis, czekolada, czekolada przepisy, mazurek czekoladowy, mazurek czekoladowy przepis, przepisy, czekolada przepis, czekolada przepisy, mazurek mikado, mazurek mikado przepisy, chałwa przepisy, mazurek chałwowy przepis,

 

 

 

(Visited 6 752 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Tosty Francuskie z Jogurtem Greckim
next
Tarta z budyniem i śliwkami
previous
Tosty Francuskie z Jogurtem Greckim
next
Tarta z budyniem i śliwkami

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »