0 0
Mazurek Wielkanocny Bakaliowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Mazurek Wielkanocny Bakaliowy

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Kruche ciasto z pomarańczowym dżemem, bakaliami i lukrem, to ulubione ciasto mojego męża.  Ten mazurek wielkanocny zadowoli wszystkich miłośników bakalii.
Polecam gorąco!
 kawalek-blisko

Mazurek Wielkanocny Bakaliowy

Ciasto kruche na mazurek wielkanocny:

  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki lodowatej wody

Nadzienie:

  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 300g bakalii (rodzynki, suszona żurawina, suszone morele, itp.)

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka wrzątku
Sposób przygotowania mazurka:
  1. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia (u mnie 30x20cm)
  2. Wszystkie składniki kruchego ciasta umieścić w misie malaksera i posiekać do połączenia się składników, wodę dodać pod koniec siekania. Otrzymamy dość mokre i lekko lepiące ciasto.
  3. Formę wylepiamy ciastem,  spód nakłuwamy widelcem, wstawiamy do zamrażalnika na 2h lub całą noc.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 170 oC.
  5. Ciasto wyjmujemy i wstawiamy do gorącego piekarnika na ok. 25 min. pieczemy do momentu, kiedy całe ciasto będzie rumiane. Odstawiamy na kratę do ostygnięcia.

Dżem pomarańczowo-cytrynowy:

  1. Pomarańczę i cytrynę dokładnie myjemy, ścieramy skórkę, białą cześć  zdejmujemy i wyrzucamy. Pomarańczę i 1/2 cytryny drobno siekamy, wkładamy do garnka, wsypujemy ok. 1/2 szklanki cukru i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia (od czasu do czasu mieszając) prze 30 min. Z owoców powinniśmy otrzymać gęstawy dżem. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.

Lukier:

  1. Cukier puder wsypujemy do szklanego naczynia. Na początek wlewamy 1 łyżkę wrzątku i 1łyżkę soku z cytryny, mieszamy dokładnie, aby wszystkie składniki się połączyły, jeśli otrzymany lukier jest wystarczająco gęsty polewamy nim ciasto, jeśli jest zbyt gęsty dodajemy kolejną łyżkę soku z cytryny. Powinniśmy otrzymać gęsta masę, która wolno będzie wypływać z naczynia. Taki lukier szybciej zastygnie na cieście.

Przygotowanie mazurka:

  1. Na zimne ciasto wykładamy dżem cytrusowy, rozsmarowujemy dokładnie, wierzch posypujemy bakaliami i polewamy lukrem.
  2. Odstawiamy do stężenia na  20 min.
Smacznego!

caly

 

(Visited 2 512 times, 8 visits today)

Dorota

Kotleciki z Łososia
previous
Kotlety mielone z łososia z kaparami
next
Letnia Sałatka z Rukoli Arbuza i Sera Feta
Kotleciki z Łososia
previous
Kotlety mielone z łososia z kaparami
next
Letnia Sałatka z Rukoli Arbuza i Sera Feta

4 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »