0 0
Makowiec z Jabłkami – Krok po kroku

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Makowiec z Jabłkami – Krok po kroku

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Za chwilę Święta i będziemy piec dla naszych najbliższych i dalszych gości. Ja również jak co roku planuję upiec tradycyjne polskie ciasta, makowce, serniki, pierniki i pierniczki, przepisy na nie znajdziecie na blogu.

Tym razem mam dla Was dobrą wiadomość jeśli tak jak ja nie tolerujecie laktozy to wiecie z pewnością jak trudno jest upiec ciasto którego zjedzenie nie będzie miało dla nas skutków ubocznych. Tym razem mamy szczęście, na rynku pojawiła się nowoś, kostka do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy, znajdziecie ją bez problemu bo opakowanie jest oznaczone fioletowym elementem.

Na kostce do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy upiekłam pyszny, wilgotny makowiec z jabłkami na cieście ucieranym.

Makowiec jest niezwykle delikatny, długo zachowuje świeżość, więc na święta jest idealne. Można przechowywać go do 4 dni. Ciasto wkładamy do szczelnego pojemnika i na noc zostawiamy w chłodnym miejscu.

Polecam 🙂

ciasto-makowiec

 

 

Makowiec z Jabłkami na Ucieranym Cieście

Składniki na ciasto:

  • 160 g masła

  • 1 szklanka cukru

  • 2 jajka (L)

  • 4 łyżki śmietany 18%

  • 3-4 krople zapachu waniliowego lub cytrynowego

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

  • szczypta soli

 

 

 

 

Sposób przygotowania ciasta ucieranego:

Kostkę do pieczenia Kasia, cukier i zapach zmiksować na jasną puszystą masę. Pojedynczo dodawać jajka miksując, następnie dodać śmietanę i zmiksować.

Mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól połączyć. Przesiać.

Do masy dodać suche składniki i zmiksować do połączenia, nie miksować zbyt długo, tylko do chwili kiedy wszystkie składniki dokładanie się połączą i powstanie gęste, lepkie ciasto. Połowę ciasta rozsmarować w formie do pieczenia, posmarowanej masłem i oprószonej mąką.

Odstawić i przygotować masę makową.
Makowe Ciasto
jak-zrobic-makowiec
jak-zrobic-makowiec-2

Masa Makowo-Jabłkowa

Składaniki:

  • 800 g masy makowej kupnej lub domowej

  • 120g. masła

  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)

  • 1 szklanka cukru

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki kaszy manny

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 3 duże jabłka (Ligol, Szara Reneta, lub inne)

  •  1/4 szklanki rodzynek

  • 3 łyżki skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania masy makowo-jabłkowej:

Jabłka pobrać i zetrzeć na grubej tarce, dodać rodzynki i posiekaną drobno skórkę, wymieszać, odstawić.

Kostkę do pieczenia Kasia 100% bez laktozy, roztopić w garnuszku, odstawić do przestygnięcia. Mąkę, kaszę i proszek do pieczenia, połączyć, przesiać.

Żółtka z cukrem utrzeć na jasną masę, dodać masę makową, mieszać. Wlać roztopioną i przestudzoną Kasię, wymieszać. Do masy makowej włożyć jabłka, dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą makowo-jabłkową.

jak-zrobic-makowiec-3
jak-zrobic-makowiec-4
jak-zrobic-makowiec-5

Przygotowanie makowca:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałki góra/dół. 

Formę posmarować masłem i oprószyć mąką u mnie foremka 36 x 22 cm. Na dno wyłożyć ok. 2/3 ciasta, następnie masę makowo-jabłąkową i przykryć ją pozostałym ciastem, które może jednak dość trudno się rozsmarowywać bo jest gęste, ja ułożyłam placki z ciasta i jest super.

Makowiec pieczemy ok. 60 min w 180 st.C. grzałka góra/dól po ok. 40 min., jeśli ciasto zacznie się mocno rumienić można je przykryć folią aluminiową.

Studzimy prze 15 min w uchylonym piekarniku.
Zimne ciasto lukrujemy.

Smacznego 🙂

jak-zrobic-makowiec-7
  • makowiec-1
  • ciasto-z-makiem
  • Makowiec z Jabłkami
(Visited 6 870 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Pierś z Indyka – Faszerowana Świąteczna
Uszka Do Barszczu Wigilijnego
next
Uszka z Grzybami do Barszczu Wigilijnego
previous
Pierś z Indyka – Faszerowana Świąteczna
Uszka Do Barszczu Wigilijnego
next
Uszka z Grzybami do Barszczu Wigilijnego

3 komentarze Ukryj

Wygląda pysznie!! Na pewno spróbuje go upiec na święta 🙂 Moge zzapytać w jakiej blaszcze pieklaś?:)

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »