0 0
Makowiec Klasyczny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ciasto drożdżowe na 3 średnie lub 2 duże makowce
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
6 żółtek
160 g roztopionego i schłodzonego masła
3/4 szklanki ciepłego 3,2% mleka
45 g drożdzy
1 cukier wanilinowy
1,5 łyżki wódki
otarta skórka z 1/2 cytryny
Masa makowa
800 g masy makowej
1/2 szklanki miodu
100 g rodzynek żółtych posiekanych
50 g żurawiny suszonej
50 g posiekanych orzechów włoskich
otarta skórka z 1 dużej pomarańczy
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Makowiec Klasyczny

Bez makowca żadne święta nie mogą się przecież odbyć. 

  • Średni

Składniki

  • Ciasto drożdżowe na 3 średnie lub 2 duże makowce

  • Masa makowa

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Od kilku lat używam gotowej masy makowej, sprawdza się doskonale chociaż wymaga delikatnego uszlachetnienia. Do takiej gotowej masy nie trzeba dodawać już piany z białek jak do domowej.
Makowiec Klasyczny

(Visited 1 667 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

W misie miksera połączyć: ciepłe mleko, drożdże z 1 łyżką cukru i 3 łyżkami mąki.
Dokładnie wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 15 minut do wyrastania. 
Kiedy zaczyn wyrośnie i pojawią się na nim bąbelki powietrza dodajemy pozostałe składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, żółtka, wódkę, skórkę cytrynową, pod koniec wyrabiania wlać roztopione masło, bardzo dokładnie wyrobić (mikserem z końcówką – hak do wyrabiania ciasta).

2
Done

Przygotowanie ciasta drożdżowego

Misę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i spokojne miejsce do wyrastania na ok. 1,5 -2 h.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Zagnieść (jeśli ciasto jest bardzo klejące, podsypywać mąką). Podzielić na 2 lub 3 równe części.
Każdy kawałek rozwałkować na prostokąt. Na każdym rozsmarować równą część masy makowej, pozostawiając z jednej, dłuższej strony nieco więcej ciasta. Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego brzegu, tak aby ciasto nie posmarowane makiem znalazło się na zewnątrz. Makowiec kładziemy ,,zlepieniem“ do dołu. Końce lekko podwijamy, aby mak nie wyciekał w czasie pieczenia.

3
Done

Każdy kawałek zawijamy w osobny papier do pieczenia (niezbyt ciasno, muszą mieć miejsce na rośnięcie) lub wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (np. keksowej).

4
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 175 oC.
Makowce wstawiamy do gorącego piekarnika i przez pierwsze 10 min pieczemy przy uchylonych drzwiczkach. Następnie zamykamy drzwiczki i pieczemy jeszcze ok. 20-25 min.

5
Done

Po zakończeniu pieczenia otwieramy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy tak ciasto jeszcze ok. 10 min.
Wyjmujemy makowce i studzimy na kratce kuchennej. Następnie lukrujemy i ew. posypujemy drobniutko posiekaną kandyzowaną skórką pomarańczową.

6
Done

Przygotowanie masy makowej

Wszystkie składniki masy makowej włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
Masa jest gotowa.
Można przygotować ją wcześniej i przez noc przechowywać w lodówce.
Masa jest doskonała do przygotowania klusek z makiem.

Dorota

previous
Kalendarz Adwentowy 2012
next
Tosty francuskie z miodem – na zdrowie!!!
previous
Kalendarz Adwentowy 2012
next
Tosty francuskie z miodem – na zdrowie!!!

6 komentarzy Ukryj

Prawdę mówiąc używam tylko Bakallandi, raz kupiłam inną (nie pamiętam firmy) ale masa była bardzo luźna i nie bardzo przypominała mak. Tę lubię najbardziej i jej się już teraz trzymam, chociaż inne z pewnością mogą być równie dobre:)

masz rację … makowiec jest świąt dopełnieniem…
Zachęcam Cie do poparcia apelu jaki zamieściłam na swoim blogu…proszę w nim innych blogerów o umieszczanie informacji o SZLACHETNEJ PACZCE obok ich bożonarodzeniowych przepisów…przeczytaj , może uznasz za stosowne i się dołączysz…

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »