0 0
Strucla Makowa – Makowiec Zawijany

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdzy
125 g cukru
1 cukier wanilinowy
4 żółtka
180 ml ciepłego 2% mleka
100 g roztopionego i wystudzonego masła
skórka otarta z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1/2 pomarańczy
400 g masy makowej
ponadto do przybrania
kandyzowana skórka pomarańczowa

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Strucla Makowa – Makowiec Zawijany

Strucla makowa nazywana również makowcem. Jedno z tych ciast, które w polskiej tradycji najbardziej kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia.

  • Średni

Składniki

  • ponadto do przybrania

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Lekki drożdżowy placek, a w nim pyszna, słodka i bogata w bakalie, masa makowa. Masę oczywiście można kupić w sklepie, jeśli tak zrobicie, nie dodawajcie do niej piany z białek, jedynie ekstra porcję siekanych bakalii i orzechów, ewentualnie jedną lub dwie łyżki prawdziwego miodu.

To wystarczy, a makowiec z pewnością będzie pyszny i słodki.

 

Przepisy na MAKOWCE 🎄🎄🎄

 

Makowiec Zawijany

 

 

Filmy z przepisami na ŚWIĘTA 

🎄🎄🎄

 

 

 

 

Kandyzowana Skórka Pomarańczowa
dodatek do ciast i deserów

 

(Visited 11 171 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Mleko wlać do miski, rozpuścić w nim drożdże, 2 łyżki mąki i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać.

Przykryć folią spożywczą, lub ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min do wyrośnięcia.

2
Done

W misie miksera połączyć pozostałą mąkę, cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytrusów.
Wlać wyrośnięty zaczyn i zacząć wyrabianie (można łīżką lub przy pomocy haka) wlać żółtka,
wyrabiać. Następnie wlać masło i wyrabiać jeszcze przez ok. 6-7 min, na średnich obrotach.

Jeśli wyrabiamy ręcznie zagniatamy boki do środkam zajmie to ok. 10 min. Ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki.

Przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 h. Ciasto powinno
co najmniej podwoić objętość.

3
Done

Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę, lekko zagniatamy.

Dzielimy na dwie równe części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt (ok. 30 x 20 cm) lub mniejszy.

Na środek każdego prostokąta wykładamy po połowie masy makowej, przy pomocy łopatki
lub płaskiego noża rozsmarowujemy równą warstwę, pozostawiając po 2-3 cm czystego
ciasta z każdej strony.

4
Done

Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku, zlepiamy brzegi i zaginamy je pod spód. Widelcem nakłuwamy wierzch ciasta, aby nie pękało w czasie pieczenia.

Makowiec zawijamy ścisło w papier do pieczenia (ścisło, czyli zawijamy tak aby papier dotykał
do ciasta, nie ściskamy dodatkowo).

Makowce układamy na blasze do pieczenia lub wkładamy, każdy w formę keksową, zlepienie powinno znaleźć się na spodzie.

Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min.

5
Done

Nagrzewamy piekarnik do 175 st.C. z termoobiegiem

Do gorącego piekarnika wstawiamy makowce i pieczemy przez 35 - 40 min.

Wyjmujemy i odstawiamy na ok. 5-7 min do przestygnięcia.
Następnie wyjmujemy i odwijamy z papieru.

Zimny makowiec lukrujemy i ozdabiamy drobno posiekaną kandyzowaną skórką z pomarańczy.

Smacznego 🎄🎄🎄

6
Done

Dorota

previous
Śledzie Marynowane Klasyczny Przepis
Śledzie Przepisy
next
Śledzie Francuskie w Sosie Musztardowym
previous
Śledzie Marynowane Klasyczny Przepis
Śledzie Przepisy
next
Śledzie Francuskie w Sosie Musztardowym

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »