• Home
  • Makarony
  • Makaron ze Szpinakiem i Ricottą w Sosie Pomidorowym
0 0
Makaron ze Szpinakiem i Ricottą w Sosie Pomidorowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Makaron ze Szpinakiem i Ricottą w Sosie Pomidorowym

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Makaron ze szpinakiem to jedno z najpopularniejszych dań letnich  a jednocześnie bardzo proste do przygotowania. Robimy je na tak wiele sposobów, że trudno wymienić wszystkie. Makaronowe muszle zapiekane ze szpinakiem i sosem pomidorowym nie tylko smakują cudownie, ale i naprawdę ładnie wyglądają.

Posypane przed podaniem parmezanem i listkami świeżej bazylii można podać na szybki weekendowy obiad jak również na wyjątkową kolację ze znajomymi. Kieliszek chłodnego białego wina i niczego więcej nie potrzeba.

Polecam, u mnie wino już się chłodzi 🙂

 

 

 

Makaron ze szpinakiem

Muszle ze Szpinakiem i Ricottą

Składniki:

  • 200 gr świeżego szpinaku
  • 250 gr sera ricotta
  • 250 gr makaronu muszle (u mnie Conchiglioni Nr 55 Lubelli)

Na sos pomidorowy:

  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 puszka (240 ml) pomidorów krojonych w sosie
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Makaron obgotować przez 7 minut, odcedzić, pozostawić do wystygnięcia.

Przygotować sos pomidorowy: w garnku rozgrzać oliwę, wsypać sól, pieprz i cukier zamieszać. Do przypraw dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szybko zamieszać (uważać żeby czosnek się nie przypalił bo zgorzknieje), wlać pomidory, dokładnie wymieszać, zmniejszyć płomień i bez przykrycia gotować sos przez ok. 5-7 min. Mieszać. Zdjąć z ognia odstawić.

Szpinak dokładnie umyć, sparzyć. Do garnka włożyć czysty szpinak, zalać wrzątkiem przykryć i zostawić na 5 min. Zamieszać aby wszystkie liście zmiękły. Odcedzić, wycisnąć. Posiekać drobno. Odstawić do ostygnięcia.

W misce umieścić posiekany szpinak, ser ricotta, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
Przy pomocy łyżeczki, napełniać makaronowe muszle nadzieniem.
Przygotować płaskie, żaroodporne naczynie, na spód wyłożyć połowę sosu pomidorowego, poukładać muszle, dość ścisło, jedna obok drugiej. Na wierzch wyłożyć pozostały sos.
Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez ok 25 min.

Podawać gorące posypane startym serem pecorino lub parmezanem.

Smacznego.

makaron, makaron przepis, przepis na makaron, makaron ze szpinakiem, makaron ze szpinakiem przepis, przepis na makaron ze szpinakiem, obiad, przepis na obiad, szybki obiad, makaron z sosem ,makaron z sosem przepis
jak-zrobić-makaron
(Visited 2 967 times, 3 visits today)

Dorota

previous
Zupa Pomidorowa
Ciasto piaskowe
next
Babka Piaskowa Lekka jak Puch
previous
Zupa Pomidorowa
Ciasto piaskowe
next
Babka Piaskowa Lekka jak Puch

5 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »