Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Błyskawiczny sposób na pyszny obiad lub lunch. Teraz kiedy przygotowania i planowanie Świąt, zabiera nam mnóstwo czasu pozostaje go niewiele na gotowanie. Kiedy jednak pogoda nie rozpieszcza szczególnie ważne jest, aby zjeść coś ciepłego. Ten sos przygotowuję zawsze kiedy marzy mi się coś wykwintnego, ale nie mam czasu, żeby długo stać przy kuchni.
Polecam.
Sos z Łososia w sosie z Serka Mascarpone
Składniki na Makaron z Łososiem dla 2 osób:
- 300 gr filetu z łososia (świeżego)
- 1 łyżka serka mascarpone
- 1/2 szklanki śmietany 30 %
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- Sól i świeżo mielony pieprz
- 300 gr makaronu
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać olej, na gorący wrzucić sól, pieprz i paprykę, zamieszać następnie wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażyć chwilę uważając aby czosnek się nie spalił. Do przypraw wrzucić pokrojonego w kostkę łososia, zamieszać i smażyć ok 7 min.
Od czasu do czasu delikatnie obracać rybę, żeby obsmażyła się ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień.
Do łososia wlać śmietanę i delikatnie mieszać przez kilka minut ,aż śmietana nieco zgęstnieje. Wtedy dodać łyżkę serka mascarpone, poczekać chwilę, nie mieszać po ok. 2 min zamieszać, serek powinien roztopić się w sosie i nadać mu gęsty i aksamitny wygląd. Zdjąć z ognia.
Ulubiony makaron ugotować al’dente.
Makaron polać sosem, delikatnie wymieszać, posypać siekaną pietruszką lub koperkiem.
Smacznego.
8 komentarzy Ukryj
Akurat wczoraj zrobilam bardzo podobne danie! 🙂
wygląda bardzo smacznie:)
Wygląda bardzo apetycznie 😉
robiłam jakiś czas temu i wyszło pyszne! zmiany – trochę więcej łososia, więcej mascarpone i dodałam pokrojoną czerwoną paprykę 🙂
Super, uwielbiam modyfikacje 🙂 Trzeba zmieniać tak, żeby nam samym smakowało najbardziej 😉
Pyszne, jeszcze posypałam parmezanem 🙂
Wlasnie z mezem zjedlismy to danie lososiem, wyszlo przepyszne, bardzo dziekuje za wspanialy przepis i pozdrawiam.
makaron al dente i jeszce troche czasu razem z sosem na patalni podgotowac i bedzie lepszy 🙂