Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Łosoś w cieście to pyszne i bardzo efektowne danie. Doskonałe na kolację z przyjaciółmi.
Wymaga niewiele pracy, większość czynności można wykonać znacznie wcześniej, np. łososia z przyprawami i szpinak można przechowywać w lodówce nawet przez całą noc.
Zawinięcie ryby w ciasto zajmie, tyle ile nagrzewanie się piekarnika. Bardzo polecam:)
Łosoś w Cieście Francuskim
Składniki:
- 400 g filetu z łososia bez skóry
- 400 g mrożonego szpinaku (rozmrożonego i odciśniętego)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (jeśli mrożone, najpierw rozmrozić)
- Pieprz
- Sól
- Ostra papryka
- 1 jajko, roztrzepane do posmarowania ciasta
- 1 łyżka masła
- 1 duży ząbek czosnku
Sposób przygotowania łososia w cieście:
Łososia umyć, osuszyć, oprószyć z obu stron przyprawami, solą pieprzem i papryką. Odłożyć.
Szpinak odparować, powinien być suchy.
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć rozgnieciony czosnek, wrzucić szpinak, smażyć kilka minut mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 180 oC.
Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, ponacinać ciasto w miejscy gdzie będzie znajdowała się górna część ryby.
Jedną część łososia obłożyć szpinakiem, położyć na cieście tak aby szpinak leżał na rozcięciach. Ciasto złożyć i zlepić, zlepienie powinno znajdować się na spodzie ryby.
Rybę ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 -25 min. Jeśli ciasto będzie się bardzo rumienić, można na ostatnie 5 min pieczenia zmienić grzałkę piekarnika na grzanie tylko od dołu.
Wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut a następnie kroić ostrym nożem.
Podawać na gorąco z dodatkiem sałaty.
Smacznego!
Więcej przepisów na dania z łososiem znajdziecie tutaj:
18 komentarzy Ukryj
Robiłam i to jest pyszne 🙂
Mniam pysznie wygląda 🙂
uwielbiam 😀 coś przepysznego
bardzo lubię taką wersje łososia:)
Ale pychota, moje ulubione składniki! Aż zgłodniałam! 🙂
Bardzo dziękuję:) Przyznaję, że połączenie jest bardzo udane 🙂
na ile osób wystarczą powyższe proporcje?
U nas wystarczyło dla 4 osób z dodatkiem sałaty na ciepłą kolację 🙂
Będę robić – wyglada przepysznie !! :))
Pyszności , dziś skorzystam z przepisu ! :))
Pyszne!!!
Moje ulubione danie:) proponuję dodatkowo posypać górę rolady płatkami migdałów – przed włożeniem do piekarnika – pycha:)
zrobiłam z 2 porcji. Czy pozostałą część można zamrozić ?
Jeśli już upieczone to nie bardzo, bo po rozmrożeniu ciasto nie będzie nadawało się do jedzenia. Jeśli będzie Pani odmrażała w piekarniku to ciasto się spali, a łosoś będzie bardzo suchy. Przykro mi, ale chyba jednak mrożenie nie jest najlepszym wyjściem, znacznie lepiej włożyć do lodówki i krótko podgrzać przed podaniem. Pozdrawiam 🙂
Dziękuję za odpowiedz. Tak smakowało ze zjedzone wszystko.
Jaka sałatka do tego pasuje?
Pomidory z czerwoną cebulą pokrojoną w cieniusieńki plasterki, oliwą i np. octem balsamico 🙂
Dziękuję 🙂