0 0
Łosoś Smażony z Warzywami Julienne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Łosoś Smażony z Warzywami Julienne

  • 2 porcje
  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Łosoś z Warzywami to błyskawiczne danie i w dodatku wszystko przygotujecie na jednej patelni. Warzywa można pokroić wcześniej i trzymać w lodówce przykryte folią spożywczą. Smażąc je pozwólcie, aby trochę się przyrumieniły, robią się wtedy słodsze i jeszcze smaczniejsze.
Nie trzymajcie ich jednak zbyt długo a jedynie tyle żeby zrumieniły się na zewnątrz, ale w środku były wciąż lekko chrupiące.

Polecam wszystkim zabieganym.

 

Łosoś z Warzywami

 

Łosoś Smażony z Warzywami Julienne

Składniki dla 2 osób:

  • 400 gr filetu łososia bez skóry
  • 1 duża marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • Sól morska
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy Dijone

Sposób przygotowania łososia z warzywami:

Warzywa umyć, obrać, pokroić julienne/w słupek.

Rybę umyć, osuszyć w ręczniku papierowym. Podzielić na dwa równe kawałki.
Z dwóch stron oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem, odłożyć.

Na patelni rozgrzać masło i oliwę, włożyć łososia, smażyć z jednej strony aż się zrumieni, ok. 5 min.
Przewrócić rybę na drugą stronę, dołożyć na patelnię warzywa. Smażyć chwilę następnie dokładnie zamieszać, tylko warzywa. Smażyć kolejne 5-6 min na średnim ogniu, ryby już nie przewracamy ale warzywa mieszamy, aby równo się rumieniły.
Nie przykrywamy patelni. Warzywa powinny się lekko zrumienić, ale w środku być nadal lekko twarde.

W szklanym naczyniu przygotowujemy sos, mieszamy jogurt z musztardą, dokładnie mieszamy, odstawiamy.

Każdy kawałek łososia układamy na połowie usmażonych warzyw. Podajemy z dodatkiem sosu Dijone.

Smacznego.

 

 

 

 

 

 

(Visited 5 577 times, 1 visits today)

Dorota

Lody z Nutelli
previous
Lody z Nutellą
Ciasto z Rabarbarem i truskawkami
next
Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem i Truskawkami (bez miksera)
Lody z Nutelli
previous
Lody z Nutellą
Ciasto z Rabarbarem i truskawkami
next
Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem i Truskawkami (bez miksera)

10 komentarzy Ukryj

Świetnie Ci to wyszło 🙂 Taka lekka, szybka kolacyjka. Kompozycja składników przypomina trochę rybę po grecku. Warto nadmienić, że łosoś jest bardzo zdrową rybą ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Pewnie dla niektórych nie jest, dla mnie chyba też nie. Mam jednak koleżankę, która nie je mięsa a je ryby (cho to też przecież mięso, chyba? i uważa, że jest wegetarianką i to trochę dla niej w tym dziale są ryby. Ja się nie upieram bo jako zadeklarowanej ,,mięsożerczyni” po prostu mi nie wypada. Więc niech WYBACZĄ MI wszyscy prawdziwi Wegetarianie których ryby w tym dziale złoszczą. Pozdrawiam.

Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Danie wygląda apetycznie, a przepis jest prosty, i oto właśnie chodzi 🙂

Dziękuję 🙂 Talerzyk został wygrzebany na targu staroci przez mojego męża, niestety tylko jedne 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »