Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Łosoś z Warzywami to błyskawiczne danie i w dodatku wszystko przygotujecie na jednej patelni. Warzywa można pokroić wcześniej i trzymać w lodówce przykryte folią spożywczą. Smażąc je pozwólcie, aby trochę się przyrumieniły, robią się wtedy słodsze i jeszcze smaczniejsze.
Nie trzymajcie ich jednak zbyt długo a jedynie tyle żeby zrumieniły się na zewnątrz, ale w środku były wciąż lekko chrupiące.
Polecam wszystkim zabieganym.
Łosoś Smażony z Warzywami Julienne
Składniki dla 2 osób:
- 400 gr filetu łososia bez skóry
- 1 duża marchewka
- 1 średnia pietruszka
- Sól morska
- Pieprz
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 1 łyżka musztardy Dijone
Sposób przygotowania łososia z warzywami:
Warzywa umyć, obrać, pokroić julienne/w słupek.
Rybę umyć, osuszyć w ręczniku papierowym. Podzielić na dwa równe kawałki.
Z dwóch stron oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem, odłożyć.
Na patelni rozgrzać masło i oliwę, włożyć łososia, smażyć z jednej strony aż się zrumieni, ok. 5 min.
Przewrócić rybę na drugą stronę, dołożyć na patelnię warzywa. Smażyć chwilę następnie dokładnie zamieszać, tylko warzywa. Smażyć kolejne 5-6 min na średnim ogniu, ryby już nie przewracamy ale warzywa mieszamy, aby równo się rumieniły.
Nie przykrywamy patelni. Warzywa powinny się lekko zrumienić, ale w środku być nadal lekko twarde.
W szklanym naczyniu przygotowujemy sos, mieszamy jogurt z musztardą, dokładnie mieszamy, odstawiamy.
Każdy kawałek łososia układamy na połowie usmażonych warzyw. Podajemy z dodatkiem sosu Dijone.
Smacznego.
10 komentarzy Ukryj
wygląda bardzo smacznie:)
pyszny lekki obiadek, takie lubię
Świetnie Ci to wyszło 🙂 Taka lekka, szybka kolacyjka. Kompozycja składników przypomina trochę rybę po grecku. Warto nadmienić, że łosoś jest bardzo zdrową rybą ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Kliknęłam wegetariańskie i pokazały mi się przepisy na rybę :O Ryba NIE JEST wegetariańska.
Pewnie dla niektórych nie jest, dla mnie chyba też nie. Mam jednak koleżankę, która nie je mięsa a je ryby (cho to też przecież mięso, chyba? i uważa, że jest wegetarianką i to trochę dla niej w tym dziale są ryby. Ja się nie upieram bo jako zadeklarowanej ,,mięsożerczyni” po prostu mi nie wypada. Więc niech WYBACZĄ MI wszyscy prawdziwi Wegetarianie których ryby w tym dziale złoszczą. Pozdrawiam.
Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Danie wygląda apetycznie, a przepis jest prosty, i oto właśnie chodzi 🙂
🙂 dziekuję za miłe słowa 😀
Wspaniały przepis, a talerzyki przepiękne. Gdzie takie kupić?
Dziękuję 🙂 Talerzyk został wygrzebany na targu staroci przez mojego męża, niestety tylko jedne 🙂
Zachęcająco wygląda 🙂