0 0
Lody Czekoladowe z Oreo – krok po kroku

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Lody Czekoladowe z Oreo – krok po kroku

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Na prośbę mojego synka zrobiłam lody z ciastkami  Oreo. Wyszły pyszne 🙂

Robienie domowych lodów jest łatwe i wcale nie trwa długo, ale trzeba mieć dobrej jakości maszynę do lodów, bo w innym przypadku lody trzeba zamrażać przez całą noc w lodówce.

Moja maszyna do lodów jest najprostsza i niezbyt dobra, doskonale sprawdza się przy robieniu sorbetów, ale już lody muszę dodatkowo domrażać w zamrażalniku.

Jeśli będziecie mrozić lody w lodówce przed włożeniem ich do zamrażalnika owińcie je dokładnie w foliową torebkę, zapobiegnie to tworzeniu się kryształków lodu, a masa będzie bardziej kremowa.

Polecam 🙂

 

 

Lody z OREO

 

Domowe Lody Czekoladowe z Oreo

Składniki na lody z Oreo:

  • 6 żółtek (L)
  • 130 g cukru + 20 g cukru 
  • 2 łyżki kako 
  • zapach waniliowy lub śmietankowy
  • 2 szklanki pełnego mleka (3,2%)
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki 36%
  • 6 ciastek Oreo 

Sposób przygotowania:

W misie miksera zmiksować żółtka z 20 g cukru na puszystą jasną masę. Na koniec wsypać kakao
i dokładnie zmiksować.

W dużym garnku zagotować mleko z  cukrem (130g).
Kiedy mleko ,,zaczyna iść do góry” zdjąć z ognia i wlać do masy żółtkowo-kakowej, miksować
na najniższych obrotach do połączenia składników.

Garnek postawić na ogniu i wlać do niego masę, gotować na średnim ogniu mieszając jednocześnie. Mieszamy do chwili, kiedy masa zacznie gęstnieć, przez ok. 3-4 min.
Gotową masę zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
Kiedy lekko przestygnie przykryć folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch. Wystudzić całkowicie.

Do zimnej masy wlać śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki, żeby masa była bardzo zimna.

Wlać masę do maszyny do lodów i schładzać prze ok. 60 min lub dłużej.

Ciastka włożyć do torebki i wałkiem pokruszyć na średnie kawałki, wsypać do gęstniejącej masy.

Miksować tak długo, aż powstanie pożądana gęstość lodów. Jeśli nasza maszyna nie jest zbyt mocna, pojemnik z gęstniejącymi lodami, dokładnie owinąć w torebkę foliową i wstawić do zamrażarki.  Zamrażać przez kilka godzin lub całą noc (ja tak robię).

Przed podaniem wyjąć lody na 5-8 min i pozwolić im lekko zmięknąć.
Podajemy posypane pokruszonymi ciastkami lub cukrową posypką.

Smacznego 🙂

 

  • lody przepis, lody domowe, domowe lody, lody jak zrobić, lody moje wypieki, lody kwestia smaku, lody świderki, lody amerykańskie, lody w proszku, lody z nutellą, lody czekoladowe, lody czekoladowe przepis,  lody
  • lody przepis, lody domowe, domowe lody, lody jak zrobić, lody moje wypieki, lody kwestia smaku, lody świderki, lody amerykańskie, lody w proszku, lody z nutellą, lody czekoladowe, lody czekoladowe przepis,  lody
  • lody przepis, lody domowe, domowe lody, lody jak zrobić, lody moje wypieki, lody kwestia smaku, lody świderki, lody amerykańskie, lody w proszku, lody z nutellą, lody czekoladowe, lody czekoladowe przepis,  lody
  • lody przepis, lody domowe, domowe lody, lody jak zrobić, lody moje wypieki, lody kwestia smaku, lody świderki, lody amerykańskie, lody w proszku, lody z nutellą, lody czekoladowe, lody czekoladowe przepis,  lody

 

lody przepis, lody domowe, domowe lody, lody jak zrobić, lody moje wypieki, lody kwestia smaku, lody świderki, lody amerykańskie, lody w proszku, lody z nutellą, lody czekoladowe, lody czekoladowe przepis,  lody

 

lody przepis, lody domowe, domowe lody, lody jak zrobić, lody moje wypieki, lody kwestia smaku, lody świderki, lody amerykańskie, lody w proszku, lody z nutellą, lody czekoladowe, lody czekoladowe przepis,  lody

 

lody przepis, lody domowe, domowe lody, lody jak zrobić, lody moje wypieki, lody kwestia smaku, lody świderki, lody amerykańskie, lody w proszku, lody z nutellą, lody czekoladowe, lody czekoladowe przepis,  lody

 

lody przepis, lody domowe, domowe lody, lody jak zrobić, lody moje wypieki, lody kwestia smaku, lody świderki, lody amerykańskie, lody w proszku, lody z nutellą, lody czekoladowe, lody czekoladowe przepis,  lody

 

lody przepis, lody domowe, domowe lody, lody jak zrobić, lody moje wypieki, lody kwestia smaku, lody świderki, lody amerykańskie, lody w proszku, lody z nutellą, lody czekoladowe, lody czekoladowe przepis,  lody

 

lody przepis, lody domowe, domowe lody, lody jak zrobić, lody moje wypieki, lody kwestia smaku, lody świderki, lody amerykańskie, lody w proszku, lody z nutellą, lody czekoladowe, lody czekoladowe przepis,  lody

 

(Visited 1 658 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Sorbet Cytrynowy – bez maszyny
Pożarskie Kotlety
next
Kotlety Pożarskie – Drobiowe Kotlety Mielone
previous
Sorbet Cytrynowy – bez maszyny
Pożarskie Kotlety
next
Kotlety Pożarskie – Drobiowe Kotlety Mielone

3 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »