0 0
Lemon Curd krem cytrynowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Lemon Curd krem cytrynowy

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Cytrynowy krem domowego wyrobu. Coś dla miłośników kwaśnych smaków. Lemon curd pojawia się w bardzo wielu przepisach, dlatego postanowiłam zrobić sobie słoiczek tego tak często chwalonego kremu.
Przyznaję, że jest pyszny i co ważne, robi się go bardzo prosto i szybko.
Polecam.

 

Lemon Cur

Składniki na ok. 350 ml kremu:

  • 2 całe jajka (L)
  • 2 żółtka
  • 170 gr cukru
  • 80 g masła
  • 2,5 cytryny – skórka otarta i wyciśnięty sok

Sposób przygotowania:

Skórkę z cytryny zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Wycisnąć sok. Pestki i miąższ, wyrzucić.

W średniej wielkości garnku połączyć jajka, żółtka i cukier, dokładnie wymieszać kuchenną rózgą. Postawić na średnim ogniu, podgrzewać. Po chwili dodać masło, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewając mieszać, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły a masło i cukier rozpuściły. Mieszać od czasu do czasu.

Masa będzie gęstniała. Podgrzewamy do czasu kiedy całość zacznie lekko bulgotać a konsystencja będzie przypominała średnio ścięty budyń. Ja podgrzewałam 8 min, okazjonalnie mieszając.

Krem przelewamy do czystego, szklanego naczynia i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Przechowujemy w lodówce do 3 dni.

Smacznego.

(Visited 1 533 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Naleśniki na Wodzie Gazowanej z Serem i Borówkami
next
Muffiny – Babeczki z Malinami i Kruszonką
previous
Naleśniki na Wodzie Gazowanej z Serem i Borówkami
next
Muffiny – Babeczki z Malinami i Kruszonką

5 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »