0 0
Leczo z Kiełbasą – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
3 duże czerwone papryki
3 cebule
500 g kiełbasy
400 g puszka pomidorów w kawałkach
1,5 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
olej

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Leczo z Kiełbasą – przepis z filmem

Zimą pragniemy rozgrzewających potraw. Takie jest właśnie leczo z kiełbasą. Ostra i gęsta potrawka, rozgrzeje nas z pewnością.

  • ok. 50 min
  • 5 porcje
  • Średni

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Możemy przygotować je w większej ilości i zamrozić, żeby w chwili, kiedy nie będziemy chcieli gotować, mieć zapas takiej pysznej i rozgrzewającej potrawy.

Polecam:)

 

 

 

 

(Visited 3 060 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Paprykę umyć, przekroić na kół, oczyścić. Pokroić w średniej wielkości kawałki.
Cebulę oczyścić z łupin, pokroić na kawałki podobnej wielkości jak papryka.
Kiełbasę pokroić w plasterki lub półplasterki, średniej grubości.v

2
Done

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić kiełbasę i obsmażyć do zrumienienia (chyba, że kiełbasa jest tłusta, wtedy nie używać dodatkowego tłuszczu).

3
Done

W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, na małym ogniu, żeby nie przypalić, podsmażyć przyprawy, do momentu kiedy poczujemy intensywny zapach papryki.
Do przypraw wrzucić pokrojoną cebulę, zamieszać, przykryć i na małym ogniu dusić kilka minut.
Następnie do cebuli dodać pokrojoną paprykę, obsmażoną kiełbasę i pomidory, dokładnie zamieszać, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 15 - 20 min. Od czasu do czasu zamieszać.

4
Done

Leczo jest gotowe kiedy papryka jest miękka.
Podawać na gorąco z pieczywem, ziemniakami lub krakersami.

Dorota

Ciasto z wiśniami
previous
Ciasto z Wiśniami Francuskie
Pstrąg Pieczony w Maśle
next
Pstrąg Pieczony w Maśle
Ciasto z wiśniami
previous
Ciasto z Wiśniami Francuskie
Pstrąg Pieczony w Maśle
next
Pstrąg Pieczony w Maśle

5 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »