0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Leczo Warzywne – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
2 czerwone papryki
1 duża cukinia
1 duża cebula
2 ząbki czosnku czosnku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
ok. 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
olej rzepakowy do smażenia

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Leczo Warzywne – przepis z filmem

  • 4 porcje
  • Prosty

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Leczo warzywne, pomysł na szybki i łatwy obiad. Danie odpowiednie dla każdego, wegan i wegetarian również, ponieważ nie zawiera żadnego białka mięsnego.

 

 

 

Leczo Warzywne

(Visited 895 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Warzywa umyć.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić na średniej wielkości kawałki.
Cebulę przekroić na pół i usunąć wierzchnią łupinę. Posiekać średnio drobno.
Pora umyć. Pokroić jasną część w grube plasterki.
Cukinie, pokroić w średnią kostkę.
Czosnek rozgnieść, zdjąć łupinę, posiekać drobno lub przepuścić przez praskę.

2
Done

Na głębokiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Na średnio gorący tłuszcz wrzucić czosnek, zamieszać. Po chwili na patelnię dodać cebulę i pora, zamieszać i podsmażać do chwili, kiedy lekko się zrumienią (ok.2 min).

3
Done

Na patelnię dodać teraz paprykę i cukinię, zamieszać wszystkie składniki. Przykryć i dusić 3 min.
Odkryć i posolić warzywa, doprawić pieprzem, ponownie zamieszać. Dusić 6-8 min na średnim ogniu.
Teraz na patelnię do warzyw pomidory z puszki, dokładnie wymieszać, przykryć i dusić, ok. 7 min.
Jeśli uznamy, że w leczo jest zbyt mało pomidorów lub warzywa są zbyt suche, możemy dolać ok. 1/3 szklanki przecieru pomidorowego.
Posypujemy warzywa oregano i bazylią, mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 5 min lub nieco dłużej.

4
Done

Po ok. 20-30 min, kiedy warzywa są miękkie, leczo jest gotowe. Podajemy je na gorąco z pieczywem, ziemniakami, ryżem, frytkami z batatów, lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)

5
Done

Dorota

previous
Oponki – ciastka dyniowe
next
Wafelki Cytrynowe – domowe
previous
Oponki – ciastka dyniowe
next
Wafelki Cytrynowe – domowe

2 komentarze Ukryj

Robiłam to danie i jest pyszne jednak w opisie jest mowa o pokrojonym porze oraz o pomidorach w puszce, a w składnikach produkty te nie są ujęte. Proszę o dopisanie tych składników do listy.
Ps.
Fajny pomysł z możliwością zwiększania liczy osób a tym samym produktów. Pozdrawiam.

Pozostaw odpowiedź karolinka216 Anuluj pisanie odpowiedzi