0 0
Łatwy Schab Pieczony w Rękawie – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Łatwy Schab Pieczony w Rękawie – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Przepis na bardzo łatwy schab pieczony w rękawie.

Mięso z tego przepisu jest bardzo soczyste i aromatyczne.
Moja wersja jest ostra, z bardzo wyrazistym smakiem, ale można przygotować również mięso nieco delikatniejsze i łagodniejsze.

 

 

  • Schab Pieczony
  • Pieczeń ze Schabu
[/mp_span]

 

 

Łatwy Schab Pieczony w Rękawie

Składniki:

  • 1,2 -1,5 kg schabu środkowego

Przyprawy:

  • 2 średnie ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • 1 łyżka papryki słodkiej

  • 0,5 łyżeczki chili w proszku

  • 2 łyżki majeranku

  • olej do smażenia

Wersja łagodna: 

ilość przypraw zmniejszamy o połowę i rezygnujemy z chili. 

(Visited 6 765 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Na początek musimy umyć mięso, osuszyć je w ręczniku papierowym.
Ostrym norzem nakłuć mięso, dzięki temu schab lepiej przejdzie przyprawami.

2
Done

Przyprawy:

W szklanym, płaskim naczyniu połączyć przyprawy (bez majeranku) i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dokładnie wymieszać.

Do naczynia włożyć mięso i dokładnie obtoczyć je w przyprawach ze wszystkich stron.
Mięso zostawić w naczyniu, przykryć je folią spożywczą lub przykrywką i odstawić w chłodne miejsce.

Schab marynujemy 1-2h, lub całą noc.

3
Done

Pieczenie:

Na patelni rozgrzewamy olej, kiedy będzie gorący obsmażyć na nim schab ze wszytskich stron. Mięso powinno być dość dobrze zrumienione.
Obsmażone mięso posypujemy majerankiem.

Wkładamy schab do rękawa zamkniętego z jednej strony.
Na patelnię wlewamy kilka łyżek wrzątku, płuczemy i wlewamy zawartość patelni do worka z mięsem, dodajemy masło.
Rękaw zamykamy bardzo szczelnie. Folię nacinamy w kilku miejscach, to mają być maleńkie dziurki, koniecznie to zróbmy, aby w czasie pieczenia rękaw nie pękł.

4
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. z termoobiegiem.

Mięso pieczemy zgodnie z zasadą 1 kg mięsa - 50 min + 10 min w wyłączonym i zamkniętym piekarniku.

Ja piekłam 1200 g schabu - 65 min i 10 min w zamkniętym i wyłączonym piekarniku.

Upieczone mięso wyjmujemy, rozcinamy rękaw. Mięso wyjmujemy i odkładamy na deskę. Sos zlewamy do sosjerki.

Gorący schab kroimy na grubsze plastry.
Zimny schab kroimy cienko jak wędlinę.

Polecam i życzę smacznego :)

5
Done

Dorota

Jajka Faszerowane
previous
Jajka Faszerowane – Podawane na Ciepło
Drożdżowe Ciasto
next
Babka Drożdżowa – Klasyczna Wielkanocna
Jajka Faszerowane
previous
Jajka Faszerowane – Podawane na Ciepło
Drożdżowe Ciasto
next
Babka Drożdżowa – Klasyczna Wielkanocna

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »