0 0
Kurczak z Warzywami i Szpinakiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak z Warzywami i Szpinakiem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Przepis na szybkiego i zdrowego Kurczaka z Chrupiącymi Warzywami. Całość smażymy krótko na dużym ogniu , często mieszając.

Do przygotowania marynaty do kurczaka użyłam po parz pierwszy smakowego oleju. Chyba częściej będę korzystała z tego produktu bo bardzo ułatwił mi pracę. Kurczaka i warzywa smażyłam na tym samym oleju.
Warzywa po usmażeniu powinny wciąż być chrupiące, dla tego nie smażymy ich zbyt długo i nie przykrywamy patelni.

Takim kurczakiem z warzywami można napełnić pszenne tortille lub podawać go z ryżem.

Polecam 🙂

 

kurczak, kurczak przepisy, przepisy na kurczaka, obiad, obiad przepis, szybki obiad, szybki obiad ptrzepis

Kurczak z Warzywami i Szpinakiem

Składniki:

  • 600 gr piersi z kurczaka 

  • 1 duża papryka czerwona 

  • 2 średnie cebule czerwone 

  • 2 kawałki selera naciowego

  • ok. 2 szklanek świeżego szpinaku 

  • 2 łyżeczki oregano

  • 1 płaska łyżeczka siekanej szałwii 

 

 Marynata:

  • 4 łyżki oliwy lub oleju 

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku

  • 1 średni ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu

  • jeśli używamy czystej oliwy: 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka bazylii. 

 

Przepisy na KURCZAKA 

 

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć, pokroić w cienkie paski.

Przygotować marynatę:

W szklanej misce połączyć wszystkie składniki marynaty, czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Używałam oleju z dodatkami, więc dodałam tylko czosnek słodką paprykę, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać.

 

Do marynaty włożyć pokrojonego kurczaka i dokładnie wymieszać, ta aby każdy kawałek pokrył
się marynatą. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na min. 1 godz, można zostawić na całą noc.

 

Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w średniej grubości plasterki.
Cebulę obrać z łupiny, przekroić na pół i pokroić w cienkie półplasterki.
Selera naciowego pokroić w średniej grubości plasterki.
Szpinak umyć, odwirować.

 

Przygotować dwie duże patelnie.
Na jednej patelni usmażyć na dużym ogniu kurczaka, często mieszać. Smażyć przez ok. ok. 5 min.
Na drugiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy lub oleju z przyprawami i na gorący tłuszcz wrzucić cebulę, paprykę i selera, doprawić oregano i szałwią. Mieszać i smażyć na dużym ogniu przez 5 min. Pod koniec smażenia posolić warzywa (ok. 1/2 łyżeczki soli).

 

Następnie połączyć warzywa z kurczakiem, dokładnie wymieszać i smażyć razem ok. 2-3 min
(na średnim ogniu).

 

Na koniec dodać  szpinak, przykryć patelnię na ok. 1 min (szpinak zmięknie i zmniejszy się jego objętość), odkryć wymieszać, smażīć jeszcze 1 min.

 

Zdjąć z ognia i od razu podawać.

 

Smacznego.

 

 

  • kurczak-warzywami-przepis
  • kurczak-1
  • kurczak-z-warzywami
  • kurczak

 

Follow my blog with Bloglovin

(Visited 19 283 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Ciasto z Truskawkami Najłatwiejsze
Sernik Truskawkowy
next
Sernik na Zimno Truskawkowy – bez miksera
previous
Ciasto z Truskawkami Najłatwiejsze
Sernik Truskawkowy
next
Sernik na Zimno Truskawkowy – bez miksera

6 komentarzy Ukryj

Przepyszne! Dawno nic tak dobrego nie jadłam no i jeszcze banalnego w przygotowaniu! Dodam jeszcze, ze dzięki temu przepisowi w końcu zdecydowałam sie na kupno selera naciowego i świeżego szpinaku ( szpinak jak juz to tylko mrożony, a przecież świeży jest tak cudowny ;)) i bedą to teraz moje ulubione warzywka i przekąski 😉 Dziękuje i pozdrawiam

ja również nigdy wcześniej nie używałam selera naciowego ani świeżego szpinaku. właśnie robię danie zaproponowane przez Ciebie i już na patelni (w każdym z poszczególnych etapów) wygląda obłędnie. piękne zapachy i jak zdrowo:) na pewno będę robić często!:))

Koniecznie wykorzystalam moje tortille i to jaaak smacznie. Przepyszna kolacja. Nie mialam tylko selera naciowego i starlam kawalek korzenia na tartce o grubych oczkach. A na koniec po zestawieniu z ognia dodalam lyzke majonezu. Rewelacja, a co za zapach mmm.. Dziekuje bardzo za ten przepis. Pozdrawiam serdecznie. P.S. Przepraszam za brak polskich znakow, ale mieszkam za granica i tutaj ich niestety nie ma.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »