0 0
Kurczak miodowy pieczony z młodymi warzywami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak miodowy pieczony z młodymi warzywami

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
 kurczak, przepis na kurczaka, kurczak przepis, kurczak przepisy, pomysły na obiad, przepisy, kurczak duszony, kurczak duszony przepisy , kurczak pieczony, obiady domowe, szybki obiad, obiad szybki przepis

Kurczak miodowy z młodymi warzywami

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki ostrej papryki w proszku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki miodu
  • 1 młody kalafior
  • 2 pęczki młodej marchewki
  • 4 młode pory
  • Sok z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

Piersi dokładnie umyć, oczyścić i każdą pokroić na pięć ukośnych kawałków.

Na patelni rozgrzać olej, wsypać paprykę, sól i pieprz, podgrzewać i mieszać do momentu kiedy zaczniemy czuć intensywny zapach papryki. Zdjąć patelnię z ognia i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać, odstawiać na chwilę aby olej i przyprawy delikatnie przestygły.

W dużym naczyniu połączyć, podsmażone przyprawy, sok z cytryny, miód i mięso, dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć folią spożywczą i dostawić w chłodne miejsce na 2-3 godz. lub na całą noc.

Warzywa umyć, marchewkę obrać.
Pory i marchewki pokroić na trzy kawałki, kalafiora podzielić na ,,różyczki”.

Piekarnik rozgrzać do 180 oC.

W żaroodpornym naczyniu ułożyć warzywa, kawałkami kurczaka, całość polać pozostałą marynatą.

Wstawić do gorącego piekarnika i piec 60-70 min. Warzywa powinny być lekko twarde.

Kurczaka podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami z rozmarynem.

Smacznego!

(Visited 418 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Ciasto piaskowe z truskawkami
next
Ciasto z Rabarbarem i Truskawkami
previous
Ciasto piaskowe z truskawkami
next
Ciasto z Rabarbarem i Truskawkami

5 komentarzy Ukryj

Ja przykrywam na ok. 40 min, a potem zdejmuję folię, żeby kurczak i warzywa się przyrumieniły i były soczyste. Pod przykryciem mięso nie wysycha.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »