Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na ,,Butter chicken” znalazłam u Anety na blogu ,,Kochaj Indie”. Trochę go zmieniłam, coś pominęłam, coś dodałam, wyszedł ostry i bardzo aromatyczny. Dla mnie, pyszny. Polecam:)
Kurczak po indyjsku
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka (ok. 1 kg)
- 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
- 2 duże czerwone cebule
- 5 łyżek klarowanego masła
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy (białej)
- 2 małe liście laurowe
Składniki marynaty:
- 1 duży jogurt grecki (300 ml)
- 1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej (zrobiłam sama, w malakserze bardzo drobno posiekałam 50g świeżego imbiru z 4 ząbkami czosnku)
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 1 mała papryczka chilli (suszona, razem z pestkami, drobno pokruszona)
- 1 czubata łyżeczka sproszkowanej chilli (opcjonalnie, jeśli lubicie dania bardzo ostre)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
- 1 czubata łyżeczka przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżeczki soli
Sposób przygotowania kurczaka:
Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w średnią kostkę.
Wszystkie składniki marynaty umieścić w naczyniu, dokładnie wymieszać. Włożyć kurczaka i ponownie dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek dokładnie pokrył się marynatą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
W dużym płaskim garnku rozgrzać klarowane masło, wrzucić ziarna kolendry, gorczycy i liście laurowe, smażyć chwilę mieszając.
Dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż zmięknie.
Następnie do cebuli włożyć kurczaka wraz z marynatą, dokładnie wymieszać. Na dużym ogniu, mieszając, obsmażyć kurczaka z każdej strony, ok 6-7 min.
Dodać pomidory, wymieszać.
Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować całość ok. 30 min. do chwili, kiedy kawałki kurczaka będą miękkie.
10 komentarzy Ukryj
Przepysznie wygląda! Wspaniały przepis, zapisany do zrobienia!
Uwielbiam kuchnie indyjska. Ten kurczak wyglada przepysznie 🙂
Pozdrowienia.
piekne naczynia!
podoba mi się taki zestaw smaków. myślę, że by posmakował także mojej rodzinie.
Super!!! I migdaly bomba!! Mniamusnie 🙂
Dzięki autorce przepisu, wyszedł pyszny:)
ooooo, własnie szukam jakichś wege przpisów indyjskich, tutaj kurczaka zastąpiłabym pieczoną papryką, zobaczymy:)
albo z pieczarkami;)
Mmmmm brzmi pysznie, daj znać jak wyszło bo chętnie bym spróbowała:)
jak pikantny to ja biorę w ciemno:) bardzo apetyczne zdjęcie!
Super Ci wyszło. Ja chwilowo odstawiłam kuchnie Indyjską na bok bo ostanie 5 miesięcy spędziłam właśnie tam…:) Dla mnie to danie najlepiej smakuje w połową ryżu i chlebkiem Nan.