0 0
Kurczak pieczony z warzywami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak pieczony z warzywami

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo smaczne i łatwe danie. Można przygotować je wcześniej i mieć obiad na kilka dni, bo odgrzewanie zdecydowanie dobrze mu robi. Zmieniamy dodatki, jak ziemniaki, ryż czy kopytka, dodajemy nową surówkę i mamy za każdym razem inny obiad.

Ze względy na dziecko dodałam niewiele ostrej papryki. Gdybym jednak, robić tego kurczaka wyłącznie dla dorosłych, słodką paprykę zamieniłabym na ostrą albo na mielone chili.

Polecam.

 kurczak-pieczony

Kurczak z warzywami

Składniki:

  • 1,5 kg udek z kurczaka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • 5 marchewek
  • 5 cebul czerwonych obranych i pokrojonych na ćwiartki
  • 2 duże pory
  • 2 duże pietruszki

Sposób przygotowania:

Kurczaka dokładnie myjemy i usuwamy nadmiar tłuszczu.

W dużej misce łączymy wszystkie przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i olej. Wkładamy kurczaka i dokładnie obtaczamy w powstałej paście. Odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin, najlepiej całą noc.

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na dość grube ukośne  kawałki.

Piekarnik nagrzewamy do 180 oC. 

W dużym naczyniu lub blasze układamy kurczaka i warzywa, polewamy pozostałą w naczyniu pastą a jeśli jest jej mało, dodatkowo oliwą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok.1 -1,5 godz. Warzywa mogą się przypiekać, wówczas należy przykryć je folią aluminiową (kurczaka lepiej pozostawić bez przykrycia).

Upieczonego kurczaka podajemy np. z ziemniakami pieczonymi z rozmarynem lub bagietką.

Smacznego!

kurczak-pieczony-z-warzywami
warzywa

W trakcie pieczenia z kurczaka i warzyw wytopi się dużo tłuszczu i soków. Zlejcie je do szklanego naczynia, odstawcie do ostygnięcia i stężenia. Tłuszcz, który zbierze się na wierzchu można wyrzucić, ale zachowajcie sos z którego zrobiła się galaretka. Można go zamrozić i zużyć przy innej okazji do przyrządzenia sosu do mięsa. Będzie znakomitą, naturalną bazą,  bez chemicznych dodatków.

 

(Visited 2 259 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Pączki
next
Babeczki na bal karnawałowy
previous
Pączki
next
Babeczki na bal karnawałowy

5 komentarzy Ukryj

Szukajac przepisu na kurczaka pieczonego chcialbym znalezc taki bez pisania takich komentarzy. Roznica miedzy kurczakiem,a udkami jest zasadnicza. Wchodze na strone, a tu co ? kurczak, kurczak a w liscie zakupow – udka. Szkoda, ze piszacy tego bloga nie widzi roznicy, bo w tem sposob sporo osob wprowadza w bład i traci czas szukajacych poprawnie opisanych przepisow

Grzegorzu, czyż warto tak się denerwować ? Jeśli kupisz kurczaka i podzielisz go na części, albo po prostu przekroisz na pół i upieczesz tak jak ja udka, zapewniam, że danie się uda. A będziesz miał kurczaka z warzywami. Smacznego 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »