Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Kurczak pieczony z dużą ilością warzyw , nasz ulubiony. Do pieczenia możecie użyć wszystkich ulubionych warzyw, np. pieczarek, ziemniaków, kalafiora.
Ważne, aby warzywa przed włożeniem do pieczenia, były suche i jedynie polane oliwą, mokre warzywa gotują się a nie pieką.
Przy podanej w przepisie ilości ostrej papryki kurczak jest łagodny i odpowiedni dla dzieci, mój Tadzio je go z wielkim apetytem. Jeśli jednak chcecie zrobić ostrzejszą wersję ilość ostrej papryki należy zwiększyć lub do marynaty użyć dodatkowo chili w płatkach.
Polecam, przygotujcie większą porcję tego kurczaka niż potrzebna na jeden obiad, odgrzewajcie go w piekarniku nagrzanym do 150 st.C przez 30 min pod przykryciem.
Drób lubi być odgrzewany 🙂
[/mp_span
[/mp_row
[Kurczak pieczony z warzywami
Składniki:
- 6 ćwiartek z kurczaka
Marynata:
-
1/3 szklanki oliwy z oliwek
-
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
-
1 płaska łyżka papryki słodkiej w proszku
-
1 łyżeczka papryki ostrej
-
2 łyżeczki soli
-
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
-
2 łyżeczki bazylii suszonej
-
2 łyżeczki majeranku otartego
-
2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
Warzywa:
-
Marchewka
-
Pietruszka
-
Seler
-
Por
-
Papryka kolorowa (u mnie czerwona, ale można użyć wszystkich kolorów)
-
Seler naciowy
-
Czerwona cebula
-
Kilka gałązek świeżej melisy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przygotować marynatę:
W dużym żaroodpornym naczyniu lub misce wymieszać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać,
powinniśmy otrzymać gęstą papkę.
Do naczynia z marynatą wkładać po jednym kawałku kurczaka, każdy dokładnie nacierać przyprawami,
powinien być dokładnie pokryty marynatą.
Ułożyć mięso w naczyniu, przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.
Wyjąć kurczaka z lodówki.
Kawałki mięsa przełożyć do dużego naczyniu żaroodpornego lub formy do pieczenia, jeden obok drugiego,
pozostałością marynaty posmarować mięso.
Piec w gorącym piekarniku przez 30 min. (bez przykrycia).
Warzywa obrać, pokroić na średniej wielkości kawałki, dokładnie wytrzeć w ręcznik papierowy,
powinny być zupełnie suche.
Po 30 min wyjąć kurczaka z piekarnika, polać sosem z pieczenia, posypać majerankiem.
Warzywa i melisę ułożyć na mięsie, polać je oliwą, przykryć całość szczelnie folią aluminiową.
Wstawić do piekarnika i piec przez 40 min. od czasu do czasu podnosić folię i polewać
warzywa i kurczaka sosem z pieczenia. Jeśli sosu jest mało, można dolać trochę gorącej wody do formy,
ale nie polewać bezpośrednio mięsa.
Ostatnie 15-20 min zdjąć folię i piec bez przykrycia.
Kurczaka piekę w sumie ok. 60-65 min.
Kurczaka przybrać gałązkami melisy i podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych ziemniaków.
Smacznego.
19 komentarzy Ukryj
Wczoraj to danie gościło ma naszym stole i skradło serce całej rodziny! Wspaniale przyprawione i te warzywa, niebo w ustach!
Bardzo się cieszę, to również jedno z naszych ulubionych dań 🙂
Z ręką na sercu mogę polecić! dziś cała rodzina zajadała się tym pysznym kurczakiem:) Do warzyw dorzuciłam jeszcze ziemniaki i miałam z głowy! pycha, pycha i jeszcze raz pycha!
Marta, bardzo się cieszę 🙂 my też uwielbiamy to danie, proste i szybkie 😉
Pyszne i łatwe do zrobienia! Kurczak był bardzo dobrze doprawiony. W czasie pieczenia aromat pieczonych warzyw i kurczaka unosił się w całej kuchni 🙂
Czy folię można zastąpić rękawem? Dla dzieci nigdy nie używam folii w piekarniku. Zawsze mi się wydaje że to co w folii to w daniu.
Obliczyłam, że kurczak piekłby się w piekarniku aż 2 pełne godziny. Czy to nie przesada?
Nie, jeśli bardzo dokładnie będzie brzykryty folią, żeby nie wysechł to powinien piec się długo bo dopiero wtedy będzie mięciutki
pyyychotka
Pyszne pyszne palce lizać polecam
Witam. Czy jeśli zamiast ćwiartek z kurczaka użyje same udziki to ma to jakieś znaczenie np. w długości pieczenia?
Pozdrawiam
W przepisie kurczak w sumie pieczony jest ok. 2h. Jeśli użyje Pani samych udzików to piekłabym je krócej:
– 15 min bez przykrycia i bez warzyw, następnie przez 1h pod przykryciem z warzywami i ew. 5 min na koniec bez przykrycia, żeby warzywa i mięso lekko przyrumienić.
Jeśli ma Pani mięso bez kości (np. podudzia wyluzowane) to:
– 15 min na początek bez przykrycia, 45 min z warzywami pod folią i ew. 5 min na koniec bez przykrycia dla zrumienienia.
Pozdrawiam 🙂
Co zamiast folii?? Naczynie z przykryciem może być? Czy lepiej w rękaw?
Może być naczynie z przykrywką.
Maz nie lubi kosci. Filet sie nada?
Oczywiście, filety mogą być 🙂
Wystarczy kurczak wcześniej na patelni obsmazyc a później max w piekarniku 15-20 min a nie 2 h….
Nie zgadzam się, to nie jest pierś, którą można piec krótko, tylko podudzia lub ćwiartki. Takie mięso piecze się długo, aby było delikatne i miękkie. Po 20 min będzie surowe.
Chciałabym upiec filety i udka, układam je zazwyczaj filety na dół, a na nie udka. Jaki czas pieczenia zastosować?