0 0
Kurczak Pieczony z Warzywami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak Pieczony z Warzywami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Kurczak pieczony z dużą ilością warzyw , nasz ulubiony. Do pieczenia możecie użyć wszystkich ulubionych warzyw, np. pieczarek, ziemniaków, kalafiora.

Ważne, aby warzywa przed włożeniem do pieczenia, były suche i jedynie polane oliwą, mokre warzywa gotują się a nie pieką.

Przy podanej w przepisie ilości ostrej papryki kurczak jest łagodny i odpowiedni dla dzieci, mój Tadzio je go z wielkim apetytem. Jeśli jednak chcecie zrobić ostrzejszą wersję ilość ostrej papryki należy zwiększyć lub do marynaty użyć dodatkowo chili w płatkach.

Polecam, przygotujcie większą porcję tego kurczaka niż potrzebna na jeden obiad, odgrzewajcie go w piekarniku nagrzanym do 150 st.C przez 30 min pod przykryciem.
Drób lubi być odgrzewany 🙂

 

Kurczak Pieczony z Warzywami

[/mp_span

[/mp_row

[Kurczak pieczony z warzywami

Składniki:

  • 6 ćwiartek z kurczaka

Marynata:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek

  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

  • 1 płaska łyżka papryki słodkiej w proszku

  • 1 łyżeczka papryki ostrej

  • 2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego

  • 2 łyżeczki bazylii suszonej

  • 2 łyżeczki majeranku otartego

  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego

Warzywa:

  • Marchewka

  • Pietruszka

  • Seler

  • Por

  • Papryka kolorowa (u mnie czerwona, ale można użyć wszystkich kolorów)

  • Seler naciowy

  • Czerwona cebula 

  • Kilka gałązek świeżej melisy (opcjonalnie) 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć, oczyścić z nadmiaru tłuszczu. Osuszyć papierowym ręcznikiem.

Przygotować marynatę:

W dużym żaroodpornym naczyniu lub misce wymieszać wszystkie składniki. Dokładnie wymieszać,
powinniśmy otrzymać gęstą papkę.

 

Do naczynia z marynatą wkładać po jednym kawałku kurczaka, każdy dokładnie nacierać przyprawami,
powinien być dokładnie pokryty marynatą.
Ułożyć mięso w naczyniu, przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.

Wyjąć kurczaka z lodówki.

 

Kawałki mięsa przełożyć do  dużego naczyniu żaroodpornego lub formy do pieczenia, jeden obok drugiego,
pozostałością marynaty posmarować mięso.

 

Piec w gorącym piekarniku przez 30 min. (bez przykrycia).

 

Warzywa obrać, pokroić na średniej wielkości kawałki, dokładnie wytrzeć w ręcznik papierowy,
powinny być zupełnie suche.

Po 30 min wyjąć kurczaka z piekarnika, polać sosem z pieczenia, posypać majerankiem.
Warzywa i melisę ułożyć na mięsie, polać je oliwą, przykryć całość szczelnie folią aluminiową.
Wstawić do piekarnika i piec przez 40 min. od czasu do czasu podnosić folię i polewać
warzywa i kurczaka sosem z pieczenia. Jeśli sosu jest mało, można dolać trochę gorącej wody do formy,
ale nie polewać bezpośrednio mięsa.

 

Ostatnie 15-20 min zdjąć folię i piec bez przykrycia.
Kurczaka piekę w sumie ok. 60-65 min. 

 

Kurczaka przybrać gałązkami melisy i podawać na gorąco z dodatkiem pieczonych ziemniaków.

Smacznego.

 

 

 

(Visited 27 350 times, 1 visits today)

Dorota

Pulpeciki w Sosie Koperkowym
previous
Klopsiki w Sosie Koperkowym – przepis z filmem
Sałatka Makaronowa
next
Warstwowa Sałatka Makaronowa
Pulpeciki w Sosie Koperkowym
previous
Klopsiki w Sosie Koperkowym – przepis z filmem
Sałatka Makaronowa
next
Warstwowa Sałatka Makaronowa

19 komentarzy Ukryj

Wczoraj to danie gościło ma naszym stole i skradło serce całej rodziny! Wspaniale przyprawione i te warzywa, niebo w ustach!

Z ręką na sercu mogę polecić! dziś cała rodzina zajadała się tym pysznym kurczakiem:) Do warzyw dorzuciłam jeszcze ziemniaki i miałam z głowy! pycha, pycha i jeszcze raz pycha!

Pyszne i łatwe do zrobienia! Kurczak był bardzo dobrze doprawiony. W czasie pieczenia aromat pieczonych warzyw i kurczaka unosił się w całej kuchni 🙂

Czy folię można zastąpić rękawem? Dla dzieci nigdy nie używam folii w piekarniku. Zawsze mi się wydaje że to co w folii to w daniu.

Nie, jeśli bardzo dokładnie będzie brzykryty folią, żeby nie wysechł to powinien piec się długo bo dopiero wtedy będzie mięciutki

Witam. Czy jeśli zamiast ćwiartek z kurczaka użyje same udziki to ma to jakieś znaczenie np. w długości pieczenia?
Pozdrawiam

W przepisie kurczak w sumie pieczony jest ok. 2h. Jeśli użyje Pani samych udzików to piekłabym je krócej:
– 15 min bez przykrycia i bez warzyw, następnie przez 1h pod przykryciem z warzywami i ew. 5 min na koniec bez przykrycia, żeby warzywa i mięso lekko przyrumienić.
Jeśli ma Pani mięso bez kości (np. podudzia wyluzowane) to:
– 15 min na początek bez przykrycia, 45 min z warzywami pod folią i ew. 5 min na koniec bez przykrycia dla zrumienienia.

Pozdrawiam 🙂

Nie zgadzam się, to nie jest pierś, którą można piec krótko, tylko podudzia lub ćwiartki. Takie mięso piecze się długo, aby było delikatne i miękkie. Po 20 min będzie surowe.

Chciałabym upiec filety i udka, układam je zazwyczaj filety na dół, a na nie udka. Jaki czas pieczenia zastosować?

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »