Jak to zrobiłam, krok po kroku:
W sklepiku ze zdrową żywnością, kupuję często małe, kruche rogaliki z marmoladą. Mój synek bardzo je lubi. Rogaliki są jednym z niewielu już słodkich wypieków, które jeszcze czasami kupuję, większość piekę sama.
Teraz postanowiłam upiec i je, są naprawdę kruche i pyszne, najlepiej smakują kiedy są maleńkie, takie na jeden lub dwa kęsy. Bardzo polecam 🙂
Rogaliki z Marmoladą
Składniki na 25 małych rogalików:
130 g zimnego masła
150 g mąki pszennej
80 g mąki ziemniaczanej
ok. 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
szczypta soli
3-4 krople zapachu waniliowego
ok. 2-3 łyżek soku z cytryny
1 jajko
ok. 1 szklanki marmolady (u mnie różanej)
Sposób przygotowania:
Masło, mąki, proszek do pieczenia, jajko i cukier, umieścić w misie malaksera i dokładnie posiekać (można również posiekać składniki nożem na stolnicy).
Kiedy zaczną tworzyć się grudki dodawać po łyżce sok z cytryny, cały czas miksować do chwili, kiedy powstanie jednolite ciasto.
Ciasto wyłożyć na stolnice (nie powinno się kruszyć). Szybko uformować kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min 30 min.
Wyją ciasto, odciąć 1/3 pozostałe odłożyć, można z powrotem do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
Ciasto umieścić między dwoma kawałkami foli spożywczej i rozwałkować na wielkość 20 cm.
Zdjąć folię, ciasto położyć na delikatnie oprószonym mąką blacie, na cieście położyć talerzyk (20 cm) i obrysować go ostrym nożem, nadmiar ciasta usunąć.
Kółko z ciasta podzielić na 8 części. Na szerszym końcu każdego z trójkątów położyć małą łyżeczkę marmolady (ja użyłam łyżeczki do espresso).
Zwijać rogaliki, od szerszego końca do węższego, palcami zlepić końcówki, żeby marmolada w czasie pieczenia nie wyciekała.
Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem z wodą.
Piec w gorącym piekarniku 12-15 min do zrumienienia.
Studzić na kuchennej kratce, lekko ciepłe rogaliki oprószyć cukrem pudrem.
Przechowujemy w szczelnym pojemniku lub puszce .
Smacznego.
9 komentarzy Ukryj
Pysznie wygladaja musze zrobi koniecznie
Pyszna sprawa:) Również muszę spróbować 🙂
wyglądają bardzo smacznie:)
Dorotko znowu kusisz !!!! a tu lato tuz tuz!!!!, pozdrawiam a rogaliki …fantastyczne, jak zreszta wsz Twoje wypieki
Kasiu, dziękuję i gorąco pozdrawiam 🙂
Już mi ślinka leci 🙂
Czy rozwałkowane ciasto może leżeć w lodówce przez całą noc przed pieczeniem?
Ciasto po rozwałkowaniu może leżeć w lodówce, ale musi być bardzo dokładnie owinięte folią, żeby nie wyschło. Przed zwijaniem rogalików trzeba doprowadzić je do temperatury pokojowej, żeby ciasto było elastyczne i nie kruszyło się w czasie zwijania.
Dziś je zrobię .