• Home
  • Ciasta
  • Kruche Ciasto z Musli i Pomarańczami – Pyszne
0 0
Kruche Ciasto z Musli i Pomarańczami – Pyszne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kruche Ciasto z Musli i Pomarańczami – Pyszne

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepyszne i bardzo łatwe do upieczenia Kruche Ciasto z Kruszonką z dodatkiem śniadaniowego musli owocowego. .

Do upieczenia go użyłam musli z płatków owsianych i owoców tropikalnych, było dla mnie zbyt suche, żeby jeść je z  mlekiem lub jogurtem, ale okazało się idealne do tego ciasta.

Przełożeniem kruchych warstw może być domowy dżem lub konfitura. Można również użyć np. duszonych jabłek, ale przyznaję, że ze wszystkich wersji ta z pomarańczami jest najsmaczniejsza.
Ciasto zniknęło w zawrotnym tempie. Smakowało zarówno mojemu mężowi jak i synkowi.

Chciałam dać chłopakom po kawałku na jutrzejszy lunch do pracy i szkoły, ale okazało się, że już nic nie zostało, a to zawsze najlepsza rekomendacja 🙂

Polecam.

 

 

Kruche Ciasto z Musli i  Pomarańczami

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2/3 szklanki pszennego musli z owocami tropikalnymi
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ok. 2 szklanki domowego dżemu pomarańczowego lub kupnego 
  • ok. 1/4 szklanki suszonej żurawiny 
  • ok. 1/4 szklanki orzechów pekan 
  • cukier puder do oprószenia ciasta

 

 

Screen Shot 2016-01-13 at 22.37.22

 

 

 

 

Musli, którego użyłam w przepisie
kupiłam w Lidlu.

 

  • Ciasto Pomarańczowe z musli

 

(Visited 4 173 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

2
Done

Mąkę połączyć z solą i proszkiem do pieczenia, wymieszać, odstawić.

Masło i cukier zmiksować razem na gładką jednolitą masę. Najlepiej płaską końcówką miksera.

Dodać żółtka i zmiksować do połączenia składników.

Wsypać mąkę, musli i żurawiny, wymieszać na średnich obrotach miksera.
Powinny powstać grube okruchy.

3
Done

Foremkę okrągłą (24 cm.) lub kwadratową (u mnie 23 cm x 27 cm) posmarować masłem i posypać tartą bułką.

4
Done

Połową ciasta wyłożyć dno formy, lekko przygnieść. Na cieście rozsmarować równą warstwą dżem pomarańczowy, posypać go pozostałym ciastem jak kruszonką.

5
Done

Wstawić ciasto do nagrzanego do 180 st.C. piekarnika i piec ok. 25 -30 min., do chwili, kiedy ciasto będzie ładnie przyrumienione.

Wyjąć z piekarnika i studzić w formie na kuchennej kratce.

6
Done

Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem i posypać posiekanymi orzechami.
Kroić w kwadraty. 

Smacznego :) 

Dorota

previous
Kurczak Pieczony w Rękawie – błyskawiczny obiad
next
Klopsikami w Sosie Pomidorowym – idealny lunchbox
previous
Kurczak Pieczony w Rękawie – błyskawiczny obiad
next
Klopsikami w Sosie Pomidorowym – idealny lunchbox

9 komentarzy Ukryj

Pani Doroto, zastanawiam się czy to ciasto mogłoby “udawać” mazurek na święta? Czy da się w miarę równo pokroić i nie kruszy się zanadto? Dżem pomarańczowy już zrobiłam, co prawda ze zwykłym cukrem, ale wyszedł super, z lekką tylko goryczką, a nie jak te kupne, dla mnie niejadalne. Więc wielkie dzięki za ten przepis ☺Będę wdzięczna za odpowiedź w sprawie mazurka. pozdrawiam.Dorota

Pani Doroto, moim zdaniem z powodzeniem można podać to ciasto jako mazurek. U mnie ładnie się kroi i nie kruszy, proszę dokładnie docisnąć spód wylepiając formę ciastem, żeby mieć pewność, że ciasto nie będzie się rozpadało. Pozdrawiam 🙂 D

Trochę poniewczasie, ale chciałabym bardzo bardzo podziękować za przepis na “Kruche z muesli” 🙂 Jego “krówkowa”, tzn. lekko ciągnąca konsystencja którą zapewniają płatki owsiane, jest naprawdę uzależniająca. Jako mazurek z domowym dżemem pomarańczowym i z odświętną krateczką ze stopionej czekolady (zamiast pudru) robiło po porostu furorę, natomiast wczoraj wystąpiło w roli szarlotki i też “zagrało” doskonale 😉 Receptury na ciasto i na dżem pomarańczowy już są przepisane do zeszytu pt. “Sprawdzone przepisy”. Polecam!

Ogromnie się cieszę, tym bardziej, że to i moje ulubione ciasto 😀 Pozdrawiam i bardzo dziękuje za wiadomość 🙂 🙂 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »