https://www.kuchniadoroty.pl
  • Zaloguj się
  • Rejestracja
  • Wielkanoc
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Placki-naleśniki – gofry
    • Lunch
    • Obiad
      • Dania główne
      • Kluski
      • Surówki
      • Zapiekanki
      • Pizza
      • Tarty
    • Zupy
    • Wegetariańskie
    • Przystawki
  • Ciasta i Desery
    • Drożdżowe
    • Z owocami
    • Kruche
    • Czekoladowe
    • Bezy
    • Torty
    • Serniki
    • Lody
    • Wytrawne
    • Ciastka
    • Pierniki i pierniczki
  • Kuchnia Polska
    • Weekendowe Menu
    • Domowa piekarnia
    • Dla spragnionych
    • Sosy
    • Od pora do pomidora
    • Przetwory
    • Dobry Początek
  • Liczy się skład
    • Mięso
      • Kurczak
      • Indyk
    • Ryby
    • Makarony
    • Ziemniaki
    • Czekolada
    • Owoce
    • Truskawki
    • Śliwki
    • Banany
    • Jabłka
    • Rabarbar
    • Bakłażan
    • Migdały
  • Okazje
    • Święta
    • Wielkanoc
    • Dzień dziecka
    • Grillowanie
    • Strefa Kibica
    • Karnawał
    • Tłusty Czwartek
    • Halloween
    • Walentynki
    • Komunie Chrzciny
  • Poradnik
    • Mieszadła miksera
    • Tarta idealna – jak ją upiec
    • Grillowanie od podstaw
    • Alfabet Kuchenny
  • Wielkanoc
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Placki-naleśniki – gofry
    • Lunch
    • Obiad
      • Dania główne
      • Kluski
      • Surówki
      • Zapiekanki
      • Pizza
      • Tarty
    • Zupy
    • Wegetariańskie
    • Przystawki
  • Ciasta i Desery
    • Drożdżowe
    • Z owocami
    • Kruche
    • Czekoladowe
    • Bezy
    • Torty
    • Serniki
    • Lody
    • Wytrawne
    • Ciastka
    • Pierniki i pierniczki
  • Kuchnia Polska
    • Weekendowe Menu
    • Domowa piekarnia
    • Dla spragnionych
    • Sosy
    • Od pora do pomidora
    • Przetwory
    • Dobry Początek
  • Liczy się skład
    • Mięso
      • Kurczak
      • Indyk
    • Ryby
    • Makarony
    • Ziemniaki
    • Czekolada
    • Owoce
    • Truskawki
    • Śliwki
    • Banany
    • Jabłka
    • Rabarbar
    • Bakłażan
    • Migdały
  • Okazje
    • Święta
    • Wielkanoc
    • Dzień dziecka
    • Grillowanie
    • Strefa Kibica
    • Karnawał
    • Tłusty Czwartek
    • Halloween
    • Walentynki
    • Komunie Chrzciny
  • Poradnik
    • Mieszadła miksera
    • Tarta idealna – jak ją upiec
    • Grillowanie od podstaw
    • Alfabet Kuchenny
  • Home

Posted on Sty 13th, 2016
by Dorota
Categories:

ciasto, ciasto przepis, ciasto z owocami, ciasto z owocami przepis, ciasto z kruszonką, jak zrobić kruszonkę, kruszonka przepis, przepis na kruszonkę, placek z owocami i kruszonką, placek z owocami i kruszonką przepis, placek z owocami, placek z owocami przepis, placek z truskawkami, placek z truskawkami przepis, truskawki, truskawki przepis, łatwe ciasto, łatwe ciasto przepisy, ciasto ucierane, kuchnia doroty, ciasto ucierane przepisy, ciasta ucierane przepisy, łatwe ciasta łatwe ciasta przepisy, przepisy na łatwe ciasta, dorota, śliwki, ciasto ze śliwkami, ciasto ze śliwkami przepis, śliwki, śliwki przepis, kruche ze śliwkami, kruche ze śliwkami przepis, ciasto kruche ze śliwkami,

(Visited 11 times, 1 visits today)

Dorota

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię Anuluj pisanie odpowiedzi

Kuchnia Doroty

Kuchnia Doroty

Gotowanie od zawsze było jednym z moich ukochanych zajęć. Uspakaja mnie i odpręża. Prowadzenie bloga to zajęcie wymarzone, to nie praca, ale przyjemność.

Szukaj

Hity Kuchni Doroty

  • Indyk Pieczony w Rękawie - bardzo łatwyIndyk Pieczony w Rękawie – bardzo łatwy
  • Pulpety w Sosie PieczarkowymPulpety w Sosie Pieczarkowym
  • Pierogi z Serem – Na SłodkoPierogi z Serem – Na Słodko
  • Żeberka Duszone  – bardzo łatweŻeberka Duszone – bardzo łatwe
  • Kotlety Devolay Przepis krok po krokuKotlety Devolay Przepis krok po kroku
  • Kotlety Sznycelki z Piersi IndykaKotlety Sznycelki z Piersi Indyka
  • Zupa Fasolowa - FasolówkaZupa Fasolowa – Fasolówka
  • Schab Pieczony w Rękawie - łatwy i pysznySchab Pieczony w Rękawie – łatwy i pyszny
  • Omlet z WarzywamiOmlet z Warzywami
  • Żeberka w Miodzie Duszone – idealneŻeberka w Miodzie Duszone – idealne

Kategorie

Ciasta

Ciasta

Dieta

Dieta

Dzieci

Dzieci

Grill

Grill

Obiad

Obiad

Śniadania

Śniadania

Disclaimer

Zdjęcia prezentowane na tej stronie są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83)

YouTube

Instagram

dorota_pawlowska_

KuchniaDorotypl
Dzisiaj przepis na najlepszy domowy Ser Biały 👍
Ser ma delikatny smak i jest naprawę pyszny. Jutro pokarze jak zrobiłam z niego prawdziwa Paschę Wielkanocną 🌿🌿🌿Składniki na ok. 500-600 g Białego Sera2 l mleka (3,2%)
6 jajek (M)
500 ml. maślankiJajka i maślankę łączę w misce i dokładnie mieszam.W dużym garnku zagotowuję 2 litry mleka.
Kiedy mleko zaczyna się gotować zmniejszam płomień i powoli wlewam jajka z maślanką. Cały czas mieszam.Gotuję na średnim ogniu do chwili, kiedy mleko zacznie się warzyć, zajmie to kilka minut.
W chwili kiedy ser oddzieli się od serwatki i będzie pływał po wierzchu, zdejmuję garnek z ognia.Sito wykładam podwójnie złożoną gazą. Sito stawiam na dużej misce.
Wlewam na sito ser. Odstawiam.Ser na sicie odstawiam w chłodne miejsce żeby całkowicie wystygł i maksymalnie odciekła z niego serwatka.
Można ser odstawić na noc.Zimny ser dokładnie odciskamy.Ser układam na talerzu, zdejmuję gazę.Ser jest gotowy.
Smacznego :)Serwatkę można użyć do innych celów, jest delikatna i bardzo smaczna.#ser #białyser #domowyser #domowybialyser #domowewyroby #zrobionewdomu #serekwiejski #serek #twarożek #domowytwaróg #twarog #twarogowe #przepisy #przepisyfit #pyszne #pychota #jaktozrobić #instafood #food #jedzenie #nabiał #domowynabiał #pascha #wielkanoc #przepisy
Na dobry początek tygodnia, przepis na pyszne i b Na dobry początek tygodnia, przepis na pyszne i bardzo łatwe PIEROGI z SEREMSkładniki na ok. 40-45 pierogówciasto:
300 g mąli pszennej
2 żółtka (M)
0,5 łyżeczki soli
150 ml. wrzątku
masa serowa:
450-500 g sera białego (tłustego)
2 żółtka (M)
ok. 60 g cukru (lub mniej)
1 łyżeczka waniliiCIASTO NA PIEROGI
Mąkę, sól, żółtka i wrzątek umieszczam w misce, zaczynam mieszać, a następnie wyrabiam ręką.Wykładam ciasto z miski na blat i bardzo dokładnie zagniatam, prze ok. 5-7 min, aż ciasto zrobi się jednolite i zwarte.
Formuję z ciasta kulę, przykrywam miską i odstawiam na ok. 20 min, żeby odpoczęło.MASA SEROWA:
Ser, cukier, żółtka i esencję waniliową wkładam do miski, wszystkie składniki rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków, lub widelcem.
Dokładnie mieszam, powinna powstać jednolita masa.
Odstawiamy.Na środek każdego krążka z ciasta kładę porcję masy serowej.
Brzeg ciasta smaruję odrobiną wody.Zlepiam brzegi, bardzo dokładnie. Odkładam pierogi i zlepiam kolejne.PRZYGOTOWANIE PIEROGÓW:
Na blacie lub na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowuję ciasto na możliwie cienki placek.
Często podsypuję mąką, żeby ciasto ładnie się wałkowało.Z ciasta wycinam krążki o średnicy ok. 9 cm, lub nieco większe.GOTOWANIE PIEROGÓW:
W dużym garnku zagotowuję ok. 3 l wody, dodaję sól i cukier.Na gotującą się wodę wkładam porcję pierogów, mieszam od czasu do czasu.
Pierogów w garnku nie powinno być zbyt dużo, powinny swobodnie pływać w wodzie.Gotuję na średnim ogniu w spokojnie gotującej się wodzie do chwili wypłynięcia na wierzch i od momentu wypłynięcia jeszcze ok. 3 min.
Wlewam ok 0,5 szklanki ziemnej wody i łyżką cedzakową wyjmuję pierogi. Odkładam na sito.Gotuję kolejną porcję.Pierogi wykładam a półmisek i polewam roztopionym masłem (lekko potrząsam) dzięki temu pierogi się nie sklejają.Podaję gorące z dodatkiem słodkiej śmietany.#pierogi #pierogizserem #ciastonapierogi #najlepszeciastonapierogi #obiad #obiadydomowe #pierożki #diner #dinnerideas #pomyslynaobiad #instaobiad #instafood #pysznejedzenie #pyszności #dobreprzepisy #smakołyki #gotowanie #blogkulinarny #przepisykulinarne #kuchniapolska #domoweprzepisy #sprawdzoneprzepisy
Na blogu jest już przepis na pyszne Bułki Prowan Na blogu jest już przepis na pyszne Bułki Prowansalskie. Polecam i przekazuje specjalną rekomendacje mojego psa, który je absolutnie uwielbia 😊🐕Bułki upiekłam w dwóch wersjach, sprawdźcie, zapraszam 👍😊—————-Przepis z filmem znajdziecie tutaj ⬇️⬇️⬇️
https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/bulki-prowansalskie-przepis-z-filmem#bułki #bułeczki #bulki #bułkidrożdżowe #domowepieczywo #domowewypieki #chleb #upieczone #drożdżowewypieki #pieczywo #pyszne #jedzenie #pieczemywdomu #pieczemy #smakołyki #homemadebread #homemadefood #uwielbiam #pyszności #kuchniapolska
Składniki: 600-700 g polędwicy wieprzowej 1,5 ł Składniki:
600-700 g polędwicy wieprzowej
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki pieprzu
ok. 2-3 łyżki musztardy Dijone
ponadto:
ok. 2 szklanek panko lub tartej bułki
ok. 2 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanej drobno chili
ok. 1 łyżeczki papryki ostrej
olej i 1 łyżka masła (do smażenia)Polędwicę umyć, oczyścić z tłuszczu i żyłek.Mięso doprawić solą i pieprzem, odłożyć na ok. 1 godz, lub na noc do lodówki.Panko (lub tartą bułkę) połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekaną drobno natkę pietruszki, pokruszoną chili i ostrą paprykę, dokładnie wymieszać. Odstawić.Na patelni rozgrzać olej. Mięso dokładnie obsmażyć ze wszystkich stron.
Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia.Na patelnię z olejem w którym smażona była polędwica włożyć 1-2 łyżki masła, od razu zdjąć z ognia i odstawić, żeby masło się nie spaliło.Polędwicę ze wszystkich stron posmarować musztardą Dijone.
Następnie obłożyć panko z przyprawami, lekko docisnąć, żeby dokładnie przykleiło się do mięsa.Naczynie przykryc.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. z termoobiegiem i piec, żeby uzyskać mięso:
średnio wypieczone – 35 min (25 min pod przykryciem i 10 min bez przykrycia)
dobrze wypieczone – 45 min (35 min pod przykryciem i 10 min bez przykrycia)Wyjąć z piekarnika i odstawić, żeby polędwica chwilę odpoczęła na 5-7 min.Mięso kroić na plastry i podawać.👍#poledwiczki #polędwiczkiwieprzowe #polędwica #polędwicawieprzowa #obaid #jedzenie #dinner #pieczonemieso #przepisy #przepisnaobiad #gotowanie #foodphotography #zdjęciajedzenia #fooddesign #pieczyste #pyszne #pysznejedzenie #blogkulinarny #bloger
Gotowi na Tłusty Czwartek?Śpieszę z kilkoma Gotowi na Tłusty Czwartek?Śpieszę z kilkoma sprawdzonymi pomysłami na jutro 😀🍩 Przepisy na Tłusty Czwartek 👉 https://www.kuchniadoroty.pl/category/tlusty-czwartek🍩 Przepisy na PĄCZKI 👉 https://www.kuchniadoroty.pl/?s=p%C4%85czkiMoje ulubione ⬇⬇⬇Tradycyjne pączki z marmoladą:
https://www.kuchniadoroty.pl/.../paczki-tradycyjne...Pączki Pieczone Oponki (nazwijmy je FIT 😉) https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/paczki-pieczone-oponkiTardycyjne Faworki
https://www.kuchniadoroty.pl/.../tradycyjne-faworki-czyli...Serowe Pączki z Ricotty
https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/serowe-paczki-z-ricottyDrożdżówki Cynamonowe
https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/drozdzowki-cynamonowePączki Afrykańskie
https://www.kuchniadoroty.pl/.../paczki-afrykanskie...Donuty Pieczone
https://www.kuchniadoroty.pl/.../pieczone-paczki-mini-donutsCiasteczka Cytrynowe – a’la Faworki
https://www.kuchniadoroty.pl/.../ciasteczka-cytrynowe-ala...SMACZNEGO !!!!🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩
#pączki #pączkiserowe #paczkiday #tłustyczwartek #faworki #fatthursday #slodkosci #słodycze #desert #pączusie #oponki #oponkiserowe #donuty #donuts #smażymypączki #tardycja #karnawał #instasweet #jedzenie #przepisy #pączkiafrykańskie #pyszne #codokawy #dlałasucha #świętujemy
Przepis na przepyszne i banalnie łatwe do upiecze Przepis na przepyszne i banalnie łatwe do upieczenia Ciastka z MarmoladąZnajdziecie go tutaj ⬇️⬇️⬇️
https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/ciastka-z-marmolada-i-proszkiem-budyniowym-przepis-z-filmem#ciasteczka #ciastkazmarmoladą #ciastka #cookies #przepisnaciastka #przepisnaciasto #ciasteczka #krucheciasteczka #wypieki #domowewypieki #pyszne #dokawy #dokawyidealne #codokawy #kawa #kawazmlekiem #slodkosci #slodycze #słodkości #słodycze #ciacha

Facebook

Zobacz także

Przepisy kulinarne
  • Home
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Polityka prywatności
  • Regulamin Sklepu

Kuchnia Doroty | ALL RIGHTS RESERVED | © 2018 cooked by webchefs