• Home
  • Ciastka
  • Kruche Ciasteczka z Marmoladą – gotowe w 20 min.
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Kruche Ciasteczka z Marmoladą – gotowe w 20 min.

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kruche Ciasteczka z Marmoladą – gotowe w 20 min.

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share


Ciasteczka z Marmoladą, które można upiec w chwili, kiedy goście stoją już w drzwiach. Ciasteczka robi się błyskawicznie, bo ok. 20 min wystarczy, na to żeby przygotować ciasto i upiec ciastka.

Najlepsza do tych ciasteczek, będzie kupiona w sklepie twarda marmolada, która nie rozpuszcza się w trakcie pieczenia, ale jeśli wolicie można użyć również owoców z kompotu, lub dżemu.

Moje ciastka mają dodatek zmielonych orzechów laskowych, można je zamienić na mielone migdały, lub orzechy włoskie.

Polecam i życzę Wam smacznego 🙂

 

Ciastka Kruche z Marmoladą

Ciasteczka z Marmoladą

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła
  • 110 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 40 g orzechów laskowych drobno zmielonych (ew. migdałów)
  • 80 g cukru
  • 1 jajko (L)
  • kilka kropli zapachu migdałowego
  • marmolada owocowa
(Visited 1 436 times, 36 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Masło z cukrem zmiksować, dodać jajko i zapach i znowu dokładnie zmiksować.

Mąkę ziemniaczaną połączyć z mielonymi orzechami, wymieszać, wsypać do masy maślanej razem z mąką pszenną, zmiksować bardzo dokładnie.
Musi powstać gęste, jednolite ciasto.

2
Done

Rękaw cukierniczy z karbowaną tylką napełnić ciastem.
Najłatwiej będzie zrobić to wkładając rękaw do wysokiej szklanki.

Ciasteczka wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Formujemy okrągłe ciasteczka o średnicy ok. 5-7 cm, zostawiamy niewielkie odstępy.

Na wierzch każdego ciastka kładziemy łyżeczkę marmolady.
W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem.

3
Done

Piekarnik rozgrzać do 185 st.C z termoobiegiem.

Ciastka pieczemy ok. 12-15 min, do zrumienienia.

Wyjmujemy i studzimy ciastka na kuchennej kratce.

Smacznego :)

Dorota

Barszcz Zupa
previous
Barszcz Ukraiński
Zrazy Zawijane z Szynki
next
Zrazy z Szynki Wieprzowej – obiad idealny
Barszcz Zupa
previous
Barszcz Ukraiński
Zrazy Zawijane z Szynki
next
Zrazy z Szynki Wieprzowej – obiad idealny

2 komentarze Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię