0 0
Ciastka – Kruche Ciasteczka z Marmoladą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciastka – Kruche Ciasteczka z Marmoladą

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Przepis na błyskawiczne i pyszne ciasteczka z marmoladą

Upieczecie je w chwili, kiedy goście stoją już w drzwiach. Ciasteczka robi się błyskawicznie, bo ok. 20 min wystarczy, na to żeby przygotować ciasto i upiec ciastka.

Najlepsza do tych ciasteczek, będzie kupiona w sklepie twarda marmolada, która nie rozpuszcza się w trakcie pieczenia, ale jeśli wolicie można użyć również owoców z kompotu, lub dżemu.

Moje ciastka mają dodatek zmielonych orzechów laskowych, można je zamienić na mielone migdały, lub orzechy włoskie.

Polecam i życzę Wam smacznego 🙂

 

Ciastka i Ciasteczka – najlepsze domowe wypieki 

 

Ciastka Kruche z Marmoladą

Kruche Ciasteczka z Marmoladą

Składniki:

  • 100 g miękkiego masła

  • 110 g mąki pszennej

  • 40 g mąki ziemniaczanej

  • 40 g orzechów laskowych drobno zmielonych (ew. migdałów)

  • 80 g cukru

  • 1 jajko (L)

  • kilka kropli zapachu migdałowego

  • marmolada owocowa

 

Filmy z przepisami na najlepsze domowe desery 

 

 

 

 

(Visited 10 108 times, 3 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Masło z cukrem zmiksować, dodać jajko i zapach i znowu dokładnie zmiksować.

Mąkę ziemniaczaną połączyć z mielonymi orzechami, wymieszać, wsypać do masy maślanej razem z mąką pszenną, zmiksować bardzo dokładnie.
Musi powstać gęste, jednolite ciasto.

2
Done

Rękaw cukierniczy z karbowaną tylką napełnić ciastem.
Najłatwiej będzie zrobić to wkładając rękaw do wysokiej szklanki.

Ciasteczka wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Formujemy okrągłe ciasteczka o średnicy ok. 5-7 cm, zostawiamy niewielkie odstępy.

Na wierzch każdego ciastka kładziemy łyżeczkę marmolady.
W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem.

3
Done

Piekarnik rozgrzać do 185 st.C z termoobiegiem.

Ciastka pieczemy ok. 12-15 min, do zrumienienia.

Wyjmujemy i studzimy ciastka na kuchennej kratce.

Smacznego :)

Dorota

Makaron z Sosem Gorgonzola
previous
Makaron z Kurczakiem w Sosie z Gorgonzoli i Szpinaku
Kiełbaski w Cieście
next
Kiełbaski Pieczone w Cieście Francuskim
Makaron z Sosem Gorgonzola
previous
Makaron z Kurczakiem w Sosie z Gorgonzoli i Szpinaku
Kiełbaski w Cieście
next
Kiełbaski Pieczone w Cieście Francuskim

6 komentarzy Ukryj

Łatwo chociaż ciasto jest gęste, ale trzeba mieć mocny rękaw lub użyć dwóch, torebki strunowe, lub śniadaniowe są za słabe.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »