Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pomysł na pyszne ciasteczka, które mogą być nie tylko deserem, ale również ozdobą na choinkę
Polecam 🙂
Ciasteczka z Witrażykami
Skadniki:
- 150 g masła zimnego
- 120 g cukru
- 300 g mąki pszennej krupczatki
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko (L)
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- ok. 1/4 szklanki pokrojonej drobno skórki w syropie (z tego przepisu)
- 1-1,5 łyżki śmietany (18%)
ponadto
- 200-300 g landrynek (bez nadzienia)
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Masło pokroić w kostkę. |
2 Done | W misie malaksera umieścić mąkę z dodatkami, masło, cukier, jajko, skórkę pomarańczową. Wszystkie składniki posiekać, po chwili dodać śmietanę, na początek 1 łyżkę, siekać do chwili kiedy wszystkie składniki dokładanie się połączą i powstanie jednolita kula. |
3 Done | Wyjąć ciasto z lodówki, podzielić na pół. jedną połowę schować do lodówki, drugą rozwałkować na oprószonym mąką blacie. |
4 Done | |
5 Done | |
6 Done |
2 komentarze Ukryj
Czy nie dajemy cukru do ciastek🤔, tylko waniliowy?
Dodajemy oczywiście ok. 120 g. Już poprawione, dziękuję 🙂