0 0
Kruche Babeczki z Serem i Bakaliami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kruche Babeczki z Serem i Bakaliami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na pyszne kruche babeczki z serem i bakaliami. Idealny deser, pyszny dodatek do kawy lub herbaty.  Babeczek warto przygotować większą ilość bo znikają w błyskawicznym tempie.

Ciasteczka doskonale się przechowuje, po całkowitym wystudzeniu wkładamy babeczki do szczelnego plastikowego lub szklanego pojemnika i tak przechowujemy w chłodnym miejscu do 3 dni. Jeśli będziemy babeczki zostawiać na następny dzień nie oprószajmy ich cukrem pudrem, zróbcie to na chwilę przed podaniem, będą wyglądały znacznie ładniej i bardziej świeżo.

Jakiego sera użyć?

Najlepszy będzie dobrej jakości ser biały śmietankowy, można użyć również Domowego Sera z tego przepisu (klik 👆)

Ser powinien być suchy, dlatego nie polecam sera sernikowego w wiaderkach. Tego typu sery to raczej serki homegenizowane, mokre i luźne, więc zamiast masy wyjdzie z nich papka.

Polecam, babeczki są naprawdę pyszne 🙂

Babeczki z Serem i Bakaliami

FILMY z przepisami na CIASTKA 

 

Kruche Babeczki Serowe

Składniki na ok. 20 szt.

na kruche ciasto:

  • 240 g. mąki pszennej

  • 60 g mąki ziemniaczanej

  • szczypta proszku do pieczenia

  • 160 g  zimnego masła

  • 3 łyżki cukru

  • 1 jajko + 1 żółtko

  • 2 łyżki śmietany 12%

  • skórka otarta z 1 małej pomarańczy

  • zapach pomarańczowy

na masę serową:

  • 500 g sera białego

  • 1 szklanka bakalii (rodzynki, żurawiny, daktyle, morele)

  • 2-3 łyżki cukru puru

  • 1 łyżka skórki z pomarańczy

  • 2 żółtka

  • 1 łyżka kaszy manny

 

Przepisy na CIASTKA i Ciasteczka 

 

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto, posiekać mąki, proszek, masło, cukier i skórkę z pomarańczy do chwili, kiedy powstaną okruchy, dodać jajko, żółtko i śmietanę, siekać, aż powstanie jednolite ciasto. Na oprószonym mąką blacie szybko zagnieć ciasto, uformować kulę, spłaszczyć. Owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na ok. 30–40 min.

Przygotowanie masy serowej:

Ser dokładnie zmiksować najlepiej płaską końcówką, dodać cukier i żółtka, kaszę manną i ponownie bardzo dokładnie zmiksować. Do masy wsypać posiekane drobno bakalie, wymieszać.

Masę serową przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką, ale nie jest to konieczne masę można nakładać również łyżeczką.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

Foremki do babeczek posmarować roztopionym masłem i oprószyć mąką. Odstawić.

Ciasto rozwałkować na cienki placek, wycinać kółka nieco większe niż średnica foremek. Ciastem wylepić dokładnie foremki do babeczek, nakłóć ciasto widelcem. Ustawić babeczki na blasze do pieczenia.

Ciasto na babeczki pieczemy 8 min, do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy i napełniamy masą serową.

Temperaturę zmniejszamy do 160 st.C. grzałki góra dół i pieczemy babeczki 30 min.

Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.  Zimne oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Jak Zrobić Babeczki serowe
  • Babeczki Serowe
  • Babeczki Serowe
  • Babeczki Serowe
(Visited 40 056 times, 9 visits today)

Dorota

Zupa Ogórkowa
previous
Zupa Ogórkowa
Domowe Nuggetsy z Kurczaka
next
Kurczak w Chrupiącej Panierce – Domowe Nuggetsy
Zupa Ogórkowa
previous
Zupa Ogórkowa
Domowe Nuggetsy z Kurczaka
next
Kurczak w Chrupiącej Panierce – Domowe Nuggetsy

8 komentarzy Ukryj

Czy szer powinien być gęsty czy rzadki, bo mi wyszedł bardzo rzadki i nie wiem czemu 😅 Czy tą kaszę mannę się dodaje do sera, jak jest w składnikach, czy na co ona jest ?

Kaszę manną dodajemy do masy serowej, już uzupełnione. Ser powinien być gęsty i sztywny. Najczęściej zbyt luźny ser jest wtedy kiedy używamy sera sernikowego z wiaderka, one są bardzo wodniste i nie najlepsze do tego przepisu.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »