0 0
Krokiety z Pieczarkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Krokiety z Pieczarkami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Krokiety są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu, szybkie do zrobienia, można przechowywać w lodówce i bardzo szybko odgrzać delikatnie podgrzewając na patelni.
Filiżanka barszczu i krokiet z pieczarkami rozgrzeją nas idealnie.

 

Krokiety z grzyba

Krokiety z Pieczarkami 

Składniki:

  • 10 naleśników (przepis podstawowy klik) 
  • 400 gr pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • Sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka klarowanego masła (opcjonalnie)
  • Tarta bułka
  • 1 jajko

Sposób przygotowania krokietów:

Usmażyć naleśniki, nieco grubsze niż do słodkiego nadzienia.

Pieczarki umyć, pokroić w plasterki (jeśli pieczarki są duże wcześniej zdjąć z kapeluszy skórkę, na  młodych, bielusieńkich skórka może zostać).

Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.

W szerokim garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i zeszklić (smażąc prze kilka minut na średnim ogniu). Do cebuli wrzucić pokrojone pieczarki, zamieszać i na dużym ogniu smażyć bez przykrycia. Pieczarki puszczą sok, smażymy tak długo aż cały sok wyparuje, często mieszać.

Kiedy pieczarki są już suche przyprawiamy farsz, świeżo mielonym pieprzem, solą i ostrą papryką, mieszamy dokładnie i podgrzewamy jeszcze tylko 2 min. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Jajko ,,rozkłócić” na talerzu (jak do obtaczania kotletów), na drugi talerz wysypujemy tartą bułkę.

Naleśniki układamy na desce i napełniamy farszem (1-2 łyżki) zwijamy krokiety, obtaczamy w jajku a następnie w tartej bułce. Smażymy na klarowanym maśle lub na oleju, tłuszcz nie powinien być bardzo gorący, bo krokiety zbyt szybko się zrumienią. Smażymy ok. 3 min z każdej strony na złoty kolor.

Podajemy gorące jako dodatek do czerwonego barszczu lub z sałatą na przekąskę.

Smacznego.

Krokiety z Pieczarkami

>> NALEŚNIKI film

>> PASZTECIKI FRANCUSKIE Z PIECZARKAMI

(Visited 18 633 times, 2 visits today)

Dorota

previous
Ciasteczka kukurydziane pomarańczowo-cytrynowe
next
Pierogi Ruskie z Ziemniakami i Serem
previous
Ciasteczka kukurydziane pomarańczowo-cytrynowe
next
Pierogi Ruskie z Ziemniakami i Serem

10 komentarzy Ukryj

Osobiście wolę smażyć na oleju niż na maśle – masło bardziej wsiąka w krokiety, a olej rzepakowy da się dość ładnie “odcisnąć” ręcznikiem papierowym 🙂

Do ciasta naleśnikowego polecam dodać 4-5 stołowych łyżek oleju. Naleśniki będą cienkie i nie opiją się tłuszczem podczas smażenia.

No cóż ja zdecydowanie odradzam dodawanie oleju do ciasta. Ponadto, 4-5 łyżek to zdecydowanie za dużo do usmażenia kilkunastu naleśników. Polecam na dobrze rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel oleju i rozprowadzić je po patelni (na gorącej patelni nie ma z tym najmniejszego kłopotu). Dobrym rozwiązaniem jest przelewanie oleju do specjalnej butelki z dozownikiem, wtedy nie ma problemu z odmierzaniem odpowiedniej ilości tłuszczu. Pozdrawiam.

Witam,
czy krokiety można zamrozić ? Z chęcią zrobiłabym je do barszczu, a Wigilię, ale ze względu a brak czasu, wolałabym je przygotować wcześniej. Pozdrawiam 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »