Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Krokiety są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczu, szybkie do zrobienia, można przechowywać w lodówce i bardzo szybko odgrzać delikatnie podgrzewając na patelni.
Filiżanka barszczu i krokiet z pieczarkami rozgrzeją nas idealnie.
Krokiety z Pieczarkami
Składniki:
- 10 naleśników (przepis podstawowy klik)
- 400 gr pieczarek
- 2 średnie cebule
- Sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- olej do smażenia
- 1 łyżka klarowanego masła (opcjonalnie)
- Tarta bułka
- 1 jajko
Sposób przygotowania krokietów:
Usmażyć naleśniki, nieco grubsze niż do słodkiego nadzienia.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki (jeśli pieczarki są duże wcześniej zdjąć z kapeluszy skórkę, na młodych, bielusieńkich skórka może zostać).
Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.
W szerokim garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulę i zeszklić (smażąc prze kilka minut na średnim ogniu). Do cebuli wrzucić pokrojone pieczarki, zamieszać i na dużym ogniu smażyć bez przykrycia. Pieczarki puszczą sok, smażymy tak długo aż cały sok wyparuje, często mieszać.
Kiedy pieczarki są już suche przyprawiamy farsz, świeżo mielonym pieprzem, solą i ostrą papryką, mieszamy dokładnie i podgrzewamy jeszcze tylko 2 min. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Jajko ,,rozkłócić” na talerzu (jak do obtaczania kotletów), na drugi talerz wysypujemy tartą bułkę.
Naleśniki układamy na desce i napełniamy farszem (1-2 łyżki) zwijamy krokiety, obtaczamy w jajku a następnie w tartej bułce. Smażymy na klarowanym maśle lub na oleju, tłuszcz nie powinien być bardzo gorący, bo krokiety zbyt szybko się zrumienią. Smażymy ok. 3 min z każdej strony na złoty kolor.
Podajemy gorące jako dodatek do czerwonego barszczu lub z sałatą na przekąskę.
Smacznego.
>> PASZTECIKI FRANCUSKIE Z PIECZARKAMI
10 komentarzy Ukryj
pysznie wyglądają i te domowe najlepsze 🙂
świetne Ci wyszły takie cieniutkie naleśniki do krokietów:) mnie nie zawsze takie wychodzą, Bardzo lubię krokiety z grzybami:d
Narobiłaś mi apetytu. Jutro robię! 🙂
Pyszności 🙂
Domowe krokiety to jest to, uwielbiam 😉 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Osobiście wolę smażyć na oleju niż na maśle – masło bardziej wsiąka w krokiety, a olej rzepakowy da się dość ładnie “odcisnąć” ręcznikiem papierowym 🙂
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
Do ciasta naleśnikowego polecam dodać 4-5 stołowych łyżek oleju. Naleśniki będą cienkie i nie opiją się tłuszczem podczas smażenia.
No cóż ja zdecydowanie odradzam dodawanie oleju do ciasta. Ponadto, 4-5 łyżek to zdecydowanie za dużo do usmażenia kilkunastu naleśników. Polecam na dobrze rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel oleju i rozprowadzić je po patelni (na gorącej patelni nie ma z tym najmniejszego kłopotu). Dobrym rozwiązaniem jest przelewanie oleju do specjalnej butelki z dozownikiem, wtedy nie ma problemu z odmierzaniem odpowiedniej ilości tłuszczu. Pozdrawiam.
Witam,
czy krokiety można zamrozić ? Z chęcią zrobiłabym je do barszczu, a Wigilię, ale ze względu a brak czasu, wolałabym je przygotować wcześniej. Pozdrawiam 🙂