0 0
Kotlety mielone z kurczaka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kotlety mielone z kurczaka

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Klasyczne drobiowe kotleciki mielone, czyli kotlety pożarskie. 

Od kilku miesięcy te kotlety są naszymi ulubionymi. Moi chłopcy mogliby jeść je na okrągło. Po pierwsze są bardzo delikatne i absolutnie nie suche. Ponadto odkryłam nową metodę mielenia składników w malakserze, wrzucam wszystkie razem do misy i mielę. Ta metoda sprawdza się znakomicie, w chwilę mieszanka na kotlety jest gotowa.
Z poniższych składników wyszło 8 średnich kotletów. Odgrzewanie bardzo dobrze im robi, a ja nie muszę codziennie kombinować, co zrobić na obiad:)

Polecam.

Kotlety mielone drobiowe – kotlety pożarskie 
Składniki na drobiowe kotlety mielone :

  • 400-500 g piersi z kurczaka
  • 1 średnia cebula
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 łyżeczka słodkiej lub ostrej papryki w proszku
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki i kilka koperku
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka tartej bułki

Sposób przygotowania drobiowych kotletów mielonych:

Pierś umyć, pokroić na kawałki.

Cebulę obrać, pokroić na średnie kawałki. Podsmażyć na oleju, do zeszklenia. Odstawić żeby przestygła.

Kajzerkę namoczyć w wodzie. Odcisnąć kiedy zmięknie.

W misie malaksera umieścić, pierś, cebulę, jajko, przyprawy, pietruszkę i koperek, zmiksować na jednolitą masę.

Z mięsa formować kotlety, obtaczać w tartej bułce, obsmażyć z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Obsmażone kotlety przełożyć do garnka, włożyć masło, przykryć i dusić ok. 15-20 min na małym ogniu.

W czasie duszenia nie odkrywać garnka i nie wypuszczać pary. 

Podawać z frytkami, ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Zimne kotlety można pokroić w cienkie plasterki i traktować jak domową wędlinę.

Smacznego!!!

 Kotlety Pożarskie
(Visited 20 269 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Rogaliki Drożdżowe z Konfiturą Wiśniową
next
Warzywa pieczone z rozmarynem
previous
Rogaliki Drożdżowe z Konfiturą Wiśniową
next
Warzywa pieczone z rozmarynem

21 komentarzy Ukryj

Kurcze, jeszcze nie próbowałem robić mielonych z kurczaka 🙂 Są dużo delikatniejsze w smaku od zwykłych mielonych? Kotlety z kurczaka zawsze robiłem w ten sposób. A eksperymentowałaś może, czy zamiast kajzerki równie dobrze sprawdzi się bułka tarta? Przy zwykłych mielonych z wieprzowiny jest okej, ale z tego co wiem drób jest dużo bardziej “wodnisty” i boję się, że się będą rozwalać.

Oczywiście można zamienić rozmoczoną kajzerkę na tartą bułkę. Kotlety będą suchsze a tym samym łatwiejsze do formowania. Ale w smaku też będą bardziej suche, to już decyzja co wolimy, ja jednak moczę kajzerkę. Pozdrawiam 🙂

Mieso z kurczaka scina sie szybciej. Nie podpieka sie i bez hockow klockow nie da sie zrobic “przypieczone z zewnatrz i soczyste w srodku”. Duszone nabiera smaku i nie jest tak “suche”?
+-

Kotlety wyszly przepyszne!! To duszenie w maśle sprawia że rozplywaja się w ustach 🙂 lepsze jak od mojej własnej mamy. Rzadko komentuje potrawy ale ta musialam 🙂 pozdrawiam

Kotlety w smaku są przepyszne. Zamiast kajzerki można dodać bułkę tartą. Zrobiłam je, ponieważ mój mąż nie lubi kotletów z mięsa mielonego i zagoszczą na stałe w moim obiadowym menu. Pozdrawiam 😉

Pani Doroto rewelacyjny pomysl z tym duszeniem. Juz zawsze bede mielone robic w ten sposob. Jesli ktos sie boi ze sie przypala podczas duszenia, proponuje co kilka minut energicznie poruszyc radlem zeby kotlety przemiescily sie z miejsca. U mnie to dziala. Serdecznie polecam a Pani Dorocie dziekuje, takich pysznych mielonych jeszcze nie jadlam 🙂

Duszon muszom byc i dodalam bulke namoczonom i nic mi sie nie rozwalalo a smak rewelacyjny dodalam i pietruszke i koperek.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »