Kotlety mielone – klasyczne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kotlety mielone – klasyczne

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Absolutnie klasyczne kotlety mielone. Mielony, tłuczone ziemniaki i mizeria, to jeden z najbardziej lubianych w naszym domu obiadów. Po polsku, klasycznie czyli najlepiej 🙂

    Ale mielone  są wielofunkcyjne, bo pyszne są również na zimno, pokrojone na plasterki, jako wędlina do kanapek.

    Polecam.

    kotlet-mielony

    Kotlety mielone

    Składniki:

    • 1200 g szynki wieprzowej (mielonej)
    • 2 czerstwe kajzerki
    • 2 jajka (M)
    • 1 duża lub 2 średnie cebula
    • 1 łyżka ostrej papryki w proszku
    • Sól
    • Pieprz
    • Bułka tarta
    • Olej do smażenia, opcjonalnie łyżka masła

    Sposób przyrządzenia:

    Mięso myjemy, kroimy na niewielkie kawałki i mielimy. Możemy również użyć kupionego mięsa mielonego.

    Kajzerki łamiemy na kawałki, wkładamy do miski i zalewamy wodą, zostawiamy na ok. 10 min, żeby całkowicie rozmiękły.

    Cebule kroimy drobno i podsmażamy na oleju do zeszklenia.

    W dużym naczyniu łączymy zmielone mięso, dokładnie odciśnięte z wody bułki, jajka, sól, pieprz, paprykę i przestudzoną cebulę. Dokładnie mieszamy. Najlepiej ręcznie, ale można również przy pomocy miksera z płaską końcówką do mieszania.

    Bułkę tartą wysypujemy na duży, płaski talerz.

    Mokrymi rękami formujemy z mięsa niewielkie kotlety, spłaszczamy delikatnie i obtaczamy w bułce.

    Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na średnio gorącym obsmażamy kotlety z dwóch (płaskich) stron do zbrązowienia. Przekładamy do garnka.
    Kiedy wszystkie kotlety mamy obsmażone, na wierzch kładziemy kawałek masła, przykrywamy garnek i na małym ogniu dusimy przez 30 min.

    Podajemy np. z domowym chlebem żytnim i gruboziarnistą ostrą musztardą 🙂

    Smacznego!
     kotlety
    (Visited 1 582 times, 3 visits today)

    Dorota

    previous
    Chleb żytni na zakwasie
    next
    Tarta z cytrynowymi jabłkami i kruszonką
    previous
    Chleb żytni na zakwasie
    next
    Tarta z cytrynowymi jabłkami i kruszonką

    5 komentarzy Ukryj

    Własnie mam zamiar jutro zrobic kotlety mielone.Przejrzałam kilkanaście przepisów i jednak wybrałam ten najbardziej tradycyjny, który zreszta robie od zawsze. Sa pyszne i na gorąco i na zimno. Miam, miam …

    Dusimy w sosie własnym i maśle, niczym nie zalewamy. Kotlety przekładamy do garnka, dodajemy masło, przykrywamy garnek i na maleńkim ogniu dusimy/gotujemy. Z mięsa wytopi się sok i płyny i będzie dosyć sporo płynu. Tylko proszę w trakcie duszenia nie odkrywać garnka. Gwarantuję takie kotlety są delikatne i pyszne.
    Jeśli chciałaby Pani zobaczyć jak to wygląda proszę zobaczyć ten film, mam nadzieję, żeby on pomoże:
    https://www.youtube.com/watch?v=1AeO-L1FtkI

    Skomentuj Krycha Anuluj pisanie odpowiedzi