0 0
Kotlety mielone – klasyczne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kotlety mielone – klasyczne

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Absolutnie klasyczne kotlety mielone.

Mielony, tłuczone ziemniaki i mizeria, to jeden z najbardziej lubianych w naszym domu obiadów. Po polsku, klasycznie czyli najlepiej 🙂

Najczęściej do przygotowania kotletów używam szynki, bo lubimy mięso chude, ale jeśli wolicie można mielone zrobić również z karkówki, łopatki lub mięsa drobiowego.

Kotlety po wystudzeniu możemy traktować jako domową wędlinę. Podawać je pokrojone w średniej grubości plastry, na ciemnym chlebie, posmarowane musztardą gruboziarnistą. Polecam to prawdziwa pycha.

Smacznego 😀

kotlet-mielony

Kotlety Mielone

Składniki:

  • 1200 g szynki wieprzowej (mielonej)

  • 2 czerstwe kajzerki

  • 2 jajka (M)

  • 1 duża lub 2 średnie cebule

  • 1 łyżka ostrej papryki w proszku

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka pieprzu

  • bułka tarta do obtoczenia kotletów

  • olej do smażenia

  • 1,5 łyżki masła

Przepisy na KOTLETY MIELONE 

Sposób przyrządzenia:

Mięso myjemy, kroimy na niewielkie kawałki i mielimy. Możemy również użyć kupionego mięsa mielonego.

Kajzerki łamiemy na kawałki, wkładamy do miski i zalewamy wodą, zostawiamy na ok. 10 min, żeby całkowicie rozmiękły.

Cebule kroimy drobno i podsmażamy na oleju do zeszklenia.

W dużym naczyniu łączymy zmielone mięso, dokładnie odciśnięte z wody bułki, jajka, sól, pieprz, paprykę i przestudzoną cebulę. Dokładnie mieszamy. Najlepiej ręcznie, ale można również przy pomocy miksera z płaską końcówką do mieszania.

Bułkę tartą wysypujemy na duży, płaski talerz.

Mokrymi rękami formujemy z mięsa niewielkie kotlety, spłaszczamy delikatnie i obtaczamy w bułce.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na średnio gorącym obsmażamy kotlety z dwóch stron do zbrązowienia.
Przekładamy do garnka na dnie którego kładziemy masło i 1 łyżkę oleju.
Garnek stawiamy na małym ogniu.

Kiedy wszystkie kotlety mamy obsmażone, i przełożone do garnka przykrywamy i na małym ogniu dusimy przez 30 min.

Podajemy z ziemniakami i mizerią, kaszą i buraczkami.

Możemy zrobić z nich również kanapki.

Smacznego!
 kotlety
(Visited 3 221 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Racuchy – Placuszki Drożdżowe – film
next
Rogaliki Drożdżowe z Czekoladą – film
previous
Racuchy – Placuszki Drożdżowe – film
next
Rogaliki Drożdżowe z Czekoladą – film

5 komentarzy Ukryj

Własnie mam zamiar jutro zrobic kotlety mielone.Przejrzałam kilkanaście przepisów i jednak wybrałam ten najbardziej tradycyjny, który zreszta robie od zawsze. Sa pyszne i na gorąco i na zimno. Miam, miam …

Dusimy w sosie własnym i maśle, niczym nie zalewamy. Kotlety przekładamy do garnka, dodajemy masło, przykrywamy garnek i na maleńkim ogniu dusimy/gotujemy. Z mięsa wytopi się sok i płyny i będzie dosyć sporo płynu. Tylko proszę w trakcie duszenia nie odkrywać garnka. Gwarantuję takie kotlety są delikatne i pyszne.
Jeśli chciałaby Pani zobaczyć jak to wygląda proszę zobaczyć ten film, mam nadzieję, żeby on pomoże:
https://www.youtube.com/watch?v=1AeO-L1FtkI

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »