0 0
Kotleciki Jajeczne – Pyszne i Łatwe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kotleciki Jajeczne – Pyszne i Łatwe

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Trudno wymyślić coś łatwiejszego do przygotowania niż kotlety jajeczne. Robi się je niezwykle szybko. Jajka można ugotować rano, po południu po powrocie do domu jedynie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, formujemy i smażymy. Całość, zajmie nam 15-20 min. Jeśli nie macie malaksera to wystarczy jajka dokładnie rozgnieść widelcem a szczypiorek posiekać drobniutko i wszystko wymieszać ręką w niewielkim naczyniu.
Polecam 🙂

 

 

 

Kotlety Jajeczne

 

Kotleciki Jajeczne 

Składniki:

  • 6 jajek (L) ugotowanych na twardo
  • 1 jajko (surowe)
  • 2 łyżki bułki tartej + 2 łyżki do obtoczenia kotlecików
  • pęczek szczypiorku
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Pieprz świeżo mielony
  • Olej do smażenia + 1 łyżeczka masła opcjonalnie

 

(Visited 6 475 times, 3 visits today)

Steps

1
Done

Jaja gotujemy na twardo (ok.7 - 8 min od chwili zagotowania). Studzimy, obieramy ze skorupek.
Szczypiorek myjemy, siekamy.
Do malaksera wrzucamy: jajka ugotowane, jajko surowe, tartą bułkę (2 łyżki) szczypiorek, sól i pieprz. Siekamy dokładnie, ale niezbyt długo. Składniki muszą się wymieszać aby powstała jednolita masa z widocznymi kawałkami białek i szczypiorku.

2
Done

Na talerz wysypujemy tartą bułkę, z masy jajecznej formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce.
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, układamy kotleciki na gorącym tłuszczu i smażymy do zrumienienia. Przewracamy na drugą stronę, zmniejszamy płomień, dodajemy łyżeczkę masła, przykrywamy patelnię i tak dusimy kotleciki przez ok. 15 min.

3
Done

Dorota

previous
Tarta z Serem Roquefort i Dynią
next
Racuchy Drożdżowe
previous
Tarta z Serem Roquefort i Dynią
next
Racuchy Drożdżowe

8 komentarzy Ukryj

Uwielbiam jajeczne kotleciki. U mnie w domu robiło się je z koperkiem, mnóstwem koperku 🙂 Poza tym dodaję trochę mąki ziemniaczanej, dzięki temu nie rozpadają mi się, a do tej pory to był dla mnie największy kłopot. Mniam 😉

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »