0 0
Kopytka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kopytka

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kopytka są pyszne i większość z nas je bardzo lubi, ale obawiamy się pracy którą trzeba włożyć ich przygotowanie. Ja zawsze masę na kopytka, knedle i leniwe kluski robię przy pomocy miksera z płaską końcówką.
Bardzo polecam Wam ten sposób. Wymieszanie prawi 1,5 kg masy zajmuje dosłownie chwilę.
Oczywiście kopytka można przygotować, zagniatając masę ręcznie.

Teraz pozostaje już tylko wymyślić co będzie dodatkiem do kopytek?

Kopytka Ziemniaczane

Składniki:

  • 1,1 kg ziemniaków ugotowanych i dokładnie odparowanych
  • ok. 300 g mąki pszennej + 3 łyżki do podsypania
  • 2 jajka (M)
  • Sól
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Dokładnie odparować stawiając odkryty garnek z ziemniakami na kilka chwil na ogniu. Kilkakrotnie podrzucić, aby uwolnić resztę wilgoci.z

Bardzo dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez specjalne sitko. Odstawić do przestygnięcia, nie muszą być zupełnie zimne, lekko ciepłe ziemniaki lepiej się formuje.

Do misy miksera wrzucić rozgniecione ziemniaki, jaka i 1 łyżeczkę soli, stopniowo dodawać mąkę mieszając całość na wolnych obrotach.

Kiedy masa stanie się zwarta i jednolita wyłożyć ją na obsypany mąką blat lub stolnicę. Podzielić na 4 części.

Z każdego kawałka masy ziemniaczanej utoczyć wałek, lekko spłaszczyć ręką i pokroić nożem na ukośne kopytka.

W dużym, szerokim garnku zagotować ok. 2 l. wody, lekko osolić.

Na gotującą się wodę wrzucać kopytka, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką (nie przykrywać garnka).

Kiedy kopytka wypłyną na wierzch gotować je jeszcze ok 1-2 min, najlepiej na małym ogniu.

Wyjąć łyżką cedzakową na sito, delikatnie przepłukać zimną wodą, można dodać 1/4 łyżeczkę masła i podrzucając wymieszać.

Kiedy kopytka przestygną przełożyć na płaskie naczynie.

Podawać ciepłe lub po całkowitym wystygnięciu zamrozić.
Pyszne są również odsmażane kopytka.

Smacznego.

 kopytka, kopytka film, kopytka przepis, jak zrobić kopytka, kopytka przepis z filmem, kluski, kluski przepis, co na obiad, obiad szybki, pomysły na obiad,
Przy pomocy takiego lub podobnego mieszadła, masę na kopytka przygotujecie
bardzo szybko i bez wielkiego bałaganu.

 

 

 

(Visited 13 286 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Ciasto Bananowo-Czekoladowe
Kotlety z Kurczaka Sznycle
next
Kotlety z Kurczaka – Sznycle z Kurczaka
previous
Ciasto Bananowo-Czekoladowe
Kotlety z Kurczaka Sznycle
next
Kotlety z Kurczaka – Sznycle z Kurczaka

12 komentarzy Ukryj

Nietstety mnie nie wyszly 🙁 stracilam duzo czasu, a wszystko prawdopodobnie przez brak maki ziemniaczanej… o ktorej nie ma mowy w przepisie…

Od kiedy spróbowałam kopytek z miksera polubiłam robienie ich 🙂 moje chlopaczyska są Ci bardzo wdzięczne za ta podpowiedz 🙂

Kopytka pierwsza klasa 🙂 ręcznie robione zawsze mi się rozwalały – robione robotem i z Pani przepisu pierwsza klasa 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »