0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Kołacze na Kefirze

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kołacze na Kefirze

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Pyszne i niezwykle łatwe do zrobienia KOŁACZE na kefirze. Doskonała przekąska, dodatek do piwa, mięs z grilla, lub przekąska na wyycieczkę.

Najsmaczniejsze lekko ciepłe, ale i wystudzone są pyszne.

Polecam 🙂

 

Kołacze na Kefirze

Kołacze na Kefirze

Składniki na 7-8 kołaczy:

  • 250 g kefiru (250 ml.)
  • 350-400 g mąki pszennej
  • 1 jajko (M)
  • 0,5 łyżeczki sody (3g)
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżeczki soli (3g)
  • olej do głębokiego smażenia
(Visited 673 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Mąkę łączymy z solą i soda, mieszamy.
W misce łączymy jajko i cukier, mieszamy, następnie wlewamy kefir i dokładnie mieszamy kuchenną rózgą.

Do mokrych składników wsypujemy ok. 3/4 części przygotowanej mąki i mieszamy łopatką. Pozostałą mąkę zostawiamy do podsypywania.
Ciasto zaczynamy wyrabiać ręcznie, a następnie wykładamy ciasto na posypany mąką blat i zagniatamy.
Powinno powstać zwarte ciasto.

Na koniec do ciasta dodajemy olej i wyrabiamy.
Ciasto wkładamy do miski i odstawiamy na ok. 30 min, żeby odpoczęło.

2
Done

Na posypany mąką blat wykładamy ciasto, formujemy z niego wałek i dzielimy na 7-8 kawałków.
Z każdego kawałka ciasta wałkujemy placek średniej grubości, nacinamy środek w trzech miejscach, odkładmy.

Kiedy wszystkie kołacze są już uformowane, rozgrzewamy olej.

3
Done

Na patelni rozgrzewamy sporą porcję oleju (kołacze mają na nim pływać).

Na gorący olej kładziemy pojedynczo kołacze, smażymy ok. 1 min i przewracamy kołacz na drugą stronę. Ciasto będzie blade, przewracamy je kilka krotnie, obracanie sprawia, że kołacze równo i ładnie rosną.

Smażymy do chwili kiedy kołacze będą rumiane i ładnie wyrośnięte.
Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.

Smażymy kolejny i tak do wykorzystania wszystkich obważanków.

Podajemy lekko ciepłe.

Smacznego :)

4
Done

Dorota

Knedle
previous
Domowe Knedle ze Śliwkami – przepis z filmem
Paluszki Rybne
next
Domowe Paluszki Rybne – krok po kroku
Knedle
previous
Domowe Knedle ze Śliwkami – przepis z filmem
Paluszki Rybne
next
Domowe Paluszki Rybne – krok po kroku

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię