https://www.kuchniadoroty.pl
  • Zaloguj się
  • Rejestracja
  • Wielkanoc
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Placki-naleśniki – gofry
    • Lunch
    • Obiad
      • Dania główne
      • Kluski
      • Surówki
      • Zapiekanki
      • Pizza
      • Tarty
    • Zupy
    • Wegetariańskie
    • Przystawki
  • Ciasta i Desery
    • Drożdżowe
    • Z owocami
    • Kruche
    • Czekoladowe
    • Bezy
    • Torty
    • Serniki
    • Lody
    • Wytrawne
    • Ciastka
    • Pierniki i pierniczki
  • Kuchnia Polska
    • Weekendowe Menu
    • Domowa piekarnia
    • Dla spragnionych
    • Sosy
    • Od pora do pomidora
    • Przetwory
    • Dobry Początek
  • Liczy się skład
    • Mięso
      • Kurczak
      • Indyk
    • Ryby
    • Makarony
    • Ziemniaki
    • Czekolada
    • Owoce
    • Truskawki
    • Śliwki
    • Banany
    • Jabłka
    • Rabarbar
    • Bakłażan
    • Migdały
  • Okazje
    • Święta
    • Wielkanoc
    • Dzień dziecka
    • Grillowanie
    • Strefa Kibica
    • Karnawał
    • Tłusty Czwartek
    • Halloween
    • Walentynki
    • Komunie Chrzciny
  • Poradnik
    • Mieszadła miksera
    • Tarta idealna – jak ją upiec
    • Grillowanie od podstaw
    • Alfabet Kuchenny
  • Wielkanoc
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Placki-naleśniki – gofry
    • Lunch
    • Obiad
      • Dania główne
      • Kluski
      • Surówki
      • Zapiekanki
      • Pizza
      • Tarty
    • Zupy
    • Wegetariańskie
    • Przystawki
  • Ciasta i Desery
    • Drożdżowe
    • Z owocami
    • Kruche
    • Czekoladowe
    • Bezy
    • Torty
    • Serniki
    • Lody
    • Wytrawne
    • Ciastka
    • Pierniki i pierniczki
  • Kuchnia Polska
    • Weekendowe Menu
    • Domowa piekarnia
    • Dla spragnionych
    • Sosy
    • Od pora do pomidora
    • Przetwory
    • Dobry Początek
  • Liczy się skład
    • Mięso
      • Kurczak
      • Indyk
    • Ryby
    • Makarony
    • Ziemniaki
    • Czekolada
    • Owoce
    • Truskawki
    • Śliwki
    • Banany
    • Jabłka
    • Rabarbar
    • Bakłażan
    • Migdały
  • Okazje
    • Święta
    • Wielkanoc
    • Dzień dziecka
    • Grillowanie
    • Strefa Kibica
    • Karnawał
    • Tłusty Czwartek
    • Halloween
    • Walentynki
    • Komunie Chrzciny
  • Poradnik
    • Mieszadła miksera
    • Tarta idealna – jak ją upiec
    • Grillowanie od podstaw
    • Alfabet Kuchenny
  • Home
  • IMG_2378

IMG_2378

Posted on Kwi 28th, 2015
by Dorota
Categories:
(Visited 5 times, 1 visits today)

Dorota

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię Anuluj pisanie odpowiedzi

Kuchnia Doroty

Kuchnia Doroty

Gotowanie od zawsze było jednym z moich ukochanych zajęć. Uspakaja mnie i odpręża. Prowadzenie bloga to zajęcie wymarzone, to nie praca, ale przyjemność.

Szukaj

Hity Kuchni Doroty

  • Indyk Pieczony w Rękawie - bardzo łatwyIndyk Pieczony w Rękawie – bardzo łatwy
  • Pulpety w Sosie PieczarkowymPulpety w Sosie Pieczarkowym
  • Pierogi z Serem – Na SłodkoPierogi z Serem – Na Słodko
  • Żeberka Duszone  – bardzo łatweŻeberka Duszone – bardzo łatwe
  • Kotlety Devolay Przepis krok po krokuKotlety Devolay Przepis krok po kroku
  • Zupa Fasolowa - FasolówkaZupa Fasolowa – Fasolówka
  • Kotlety Sznycelki z Piersi IndykaKotlety Sznycelki z Piersi Indyka
  • Schab Pieczony w Rękawie - łatwy i pysznySchab Pieczony w Rękawie – łatwy i pyszny
  • Omlet z WarzywamiOmlet z Warzywami
  • Żeberka w Miodzie Duszone – idealneŻeberka w Miodzie Duszone – idealne

Kategorie

Ciasta

Ciasta

Dieta

Dieta

Dzieci

Dzieci

Grill

Grill

Obiad

Obiad

Śniadania

Śniadania

Disclaimer

Zdjęcia prezentowane na tej stronie są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83)

YouTube

Instagram

dorota_pawlowska_

KuchniaDorotypl
Na dobry początek tygodnia, przepis na pyszne i b Na dobry początek tygodnia, przepis na pyszne i bardzo łatwe PIEROGI z SEREMSkładniki na ok. 40-45 pierogówciasto:
300 g mąli pszennej
2 żółtka (M)
0,5 łyżeczki soli
150 ml. wrzątku
masa serowa:
450-500 g sera białego (tłustego)
2 żółtka (M)
ok. 60 g cukru (lub mniej)
1 łyżeczka waniliiCIASTO NA PIEROGI
Mąkę, sól, żółtka i wrzątek umieszczam w misce, zaczynam mieszać, a następnie wyrabiam ręką.Wykładam ciasto z miski na blat i bardzo dokładnie zagniatam, prze ok. 5-7 min, aż ciasto zrobi się jednolite i zwarte.
Formuję z ciasta kulę, przykrywam miską i odstawiam na ok. 20 min, żeby odpoczęło.MASA SEROWA:
Ser, cukier, żółtka i esencję waniliową wkładam do miski, wszystkie składniki rozgniatam tłuczkiem do ziemniaków, lub widelcem.
Dokładnie mieszam, powinna powstać jednolita masa.
Odstawiamy.Na środek każdego krążka z ciasta kładę porcję masy serowej.
Brzeg ciasta smaruję odrobiną wody.Zlepiam brzegi, bardzo dokładnie. Odkładam pierogi i zlepiam kolejne.PRZYGOTOWANIE PIEROGÓW:
Na blacie lub na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowuję ciasto na możliwie cienki placek.
Często podsypuję mąką, żeby ciasto ładnie się wałkowało.Z ciasta wycinam krążki o średnicy ok. 9 cm, lub nieco większe.GOTOWANIE PIEROGÓW:
W dużym garnku zagotowuję ok. 3 l wody, dodaję sól i cukier.Na gotującą się wodę wkładam porcję pierogów, mieszam od czasu do czasu.
Pierogów w garnku nie powinno być zbyt dużo, powinny swobodnie pływać w wodzie.Gotuję na średnim ogniu w spokojnie gotującej się wodzie do chwili wypłynięcia na wierzch i od momentu wypłynięcia jeszcze ok. 3 min.
Wlewam ok 0,5 szklanki ziemnej wody i łyżką cedzakową wyjmuję pierogi. Odkładam na sito.Gotuję kolejną porcję.Pierogi wykładam a półmisek i polewam roztopionym masłem (lekko potrząsam) dzięki temu pierogi się nie sklejają.Podaję gorące z dodatkiem słodkiej śmietany.#pierogi #pierogizserem #ciastonapierogi #najlepszeciastonapierogi #obiad #obiadydomowe #pierożki #diner #dinnerideas #pomyslynaobiad #instaobiad #instafood #pysznejedzenie #pyszności #dobreprzepisy #smakołyki #gotowanie #blogkulinarny #przepisykulinarne #kuchniapolska #domoweprzepisy #sprawdzoneprzepisy
Na blogu jest już przepis na pyszne Bułki Prowan Na blogu jest już przepis na pyszne Bułki Prowansalskie. Polecam i przekazuje specjalną rekomendacje mojego psa, który je absolutnie uwielbia 😊🐕Bułki upiekłam w dwóch wersjach, sprawdźcie, zapraszam 👍😊—————-Przepis z filmem znajdziecie tutaj ⬇️⬇️⬇️
https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/bulki-prowansalskie-przepis-z-filmem#bułki #bułeczki #bulki #bułkidrożdżowe #domowepieczywo #domowewypieki #chleb #upieczone #drożdżowewypieki #pieczywo #pyszne #jedzenie #pieczemywdomu #pieczemy #smakołyki #homemadebread #homemadefood #uwielbiam #pyszności #kuchniapolska
Składniki: 600-700 g polędwicy wieprzowej 1,5 ł Składniki:
600-700 g polędwicy wieprzowej
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki pieprzu
ok. 2-3 łyżki musztardy Dijone
ponadto:
ok. 2 szklanek panko lub tartej bułki
ok. 2 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
1 duży ząbek czosnku
1 łyżeczka posiekanej drobno chili
ok. 1 łyżeczki papryki ostrej
olej i 1 łyżka masła (do smażenia)Polędwicę umyć, oczyścić z tłuszczu i żyłek.Mięso doprawić solą i pieprzem, odłożyć na ok. 1 godz, lub na noc do lodówki.Panko (lub tartą bułkę) połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekaną drobno natkę pietruszki, pokruszoną chili i ostrą paprykę, dokładnie wymieszać. Odstawić.Na patelni rozgrzać olej. Mięso dokładnie obsmażyć ze wszystkich stron.
Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia.Na patelnię z olejem w którym smażona była polędwica włożyć 1-2 łyżki masła, od razu zdjąć z ognia i odstawić, żeby masło się nie spaliło.Polędwicę ze wszystkich stron posmarować musztardą Dijone.
Następnie obłożyć panko z przyprawami, lekko docisnąć, żeby dokładnie przykleiło się do mięsa.Naczynie przykryc.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. z termoobiegiem i piec, żeby uzyskać mięso:
średnio wypieczone – 35 min (25 min pod przykryciem i 10 min bez przykrycia)
dobrze wypieczone – 45 min (35 min pod przykryciem i 10 min bez przykrycia)Wyjąć z piekarnika i odstawić, żeby polędwica chwilę odpoczęła na 5-7 min.Mięso kroić na plastry i podawać.👍#poledwiczki #polędwiczkiwieprzowe #polędwica #polędwicawieprzowa #obaid #jedzenie #dinner #pieczonemieso #przepisy #przepisnaobiad #gotowanie #foodphotography #zdjęciajedzenia #fooddesign #pieczyste #pyszne #pysznejedzenie #blogkulinarny #bloger
Gotowi na Tłusty Czwartek?Śpieszę z kilkoma Gotowi na Tłusty Czwartek?Śpieszę z kilkoma sprawdzonymi pomysłami na jutro 😀🍩 Przepisy na Tłusty Czwartek 👉 https://www.kuchniadoroty.pl/category/tlusty-czwartek🍩 Przepisy na PĄCZKI 👉 https://www.kuchniadoroty.pl/?s=p%C4%85czkiMoje ulubione ⬇⬇⬇Tradycyjne pączki z marmoladą:
https://www.kuchniadoroty.pl/.../paczki-tradycyjne...Pączki Pieczone Oponki (nazwijmy je FIT 😉) https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/paczki-pieczone-oponkiTardycyjne Faworki
https://www.kuchniadoroty.pl/.../tradycyjne-faworki-czyli...Serowe Pączki z Ricotty
https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/serowe-paczki-z-ricottyDrożdżówki Cynamonowe
https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/drozdzowki-cynamonowePączki Afrykańskie
https://www.kuchniadoroty.pl/.../paczki-afrykanskie...Donuty Pieczone
https://www.kuchniadoroty.pl/.../pieczone-paczki-mini-donutsCiasteczka Cytrynowe – a’la Faworki
https://www.kuchniadoroty.pl/.../ciasteczka-cytrynowe-ala...SMACZNEGO !!!!🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩
#pączki #pączkiserowe #paczkiday #tłustyczwartek #faworki #fatthursday #slodkosci #słodycze #desert #pączusie #oponki #oponkiserowe #donuty #donuts #smażymypączki #tardycja #karnawał #instasweet #jedzenie #przepisy #pączkiafrykańskie #pyszne #codokawy #dlałasucha #świętujemy
Przepis na przepyszne i banalnie łatwe do upiecze Przepis na przepyszne i banalnie łatwe do upieczenia Ciastka z MarmoladąZnajdziecie go tutaj ⬇️⬇️⬇️
https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/ciastka-z-marmolada-i-proszkiem-budyniowym-przepis-z-filmem#ciasteczka #ciastkazmarmoladą #ciastka #cookies #przepisnaciastka #przepisnaciasto #ciasteczka #krucheciasteczka #wypieki #domowewypieki #pyszne #dokawy #dokawyidealne #codokawy #kawa #kawazmlekiem #slodkosci #slodycze #słodkości #słodycze #ciacha
Sobota pachnie dzisiaj ciastem drożdżowym z rod Sobota pachnie dzisiaj ciastem drożdżowym z  rodzynkami i kruszonką. Zaraz napisze przepis, ale najpierw zjem kawałek z masłem i dżemem, a potem kawałek bez niczego. Która wersje wolicie ? A może z serem białym i miodem? Rozmarzyłam się 😊 Dla@mnie mazda wersja jest pyszna, chociaż miód i ser to taka bardziej letnia wersja, śniadania na trawie 🥰🍞Miłej soboty i pyszności na stole 😊z#ciasto #ciastodrożdżowe #ciasta #ciacho #drugiesniadanie #sniadanie #sniadanienaslodko #zdrowesniadanie #drożdżowezkruszonką #ciastodrożdżowezkruszonką #ciastodrozdzowezrodzynkami #kruszonka #rodzynki #ciastozrodzynkami #drozdzowka #sobota #slodkosci #slodycze

Facebook

Zobacz także

Przepisy kulinarne
  • Home
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Polityka prywatności
  • Regulamin Sklepu

Kuchnia Doroty | ALL RIGHTS RESERVED | © 2018 cooked by webchefs