Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne i bardzo łatwe do upieczenia ciasteczka kokosowe czyli Kokosanki. Ja upiekłam moje w kształcie serc bo będą walentynkowym prezentem, ale można je formować w każdym innym kształcie lub tradycyjnie kłaść je łyżeczką i robić niewielkie okrągłe ciasteczka.
Kokosanki zaraz po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie i delikatne dlatego trzeba je odstawić do wystygnięcia i dopiero po lekkim stwardnieniu można zdejmować z blachy. Kokosanki będę lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Po całkowitym wystudzeniu kokosanki przechowujemy w słoiku lub szczelnie zamykanej puszcze.
Polecam i życzę Wam wspaniałych Walentynek 🙂
Kokosanki
Składniki na ok. 15–18 ciastek:
1 jajko (L)
100 g cukru pudru
szczypta soli
130 g wiórków kokosowych
2 krople zapachu waniliowego
Sposób przygotowania kokosanek:
Piekarnik rozgrzać do 170 st.C. termoobieg, blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajko z cukrem, solą i zapachem zmiksować na puszystą masę, wsypać wiórki i dokładnie wymieszać. Powinna powstać bardzo gęsta, klejąca masa.. Masę kokosową uformować w płaski placek, powinien mieć ok. 1,5 cm grubości. Przy pomocy foremki do ciastek, u mnie serce, ale może być każdy inny kształt. Wycinać ciasta i delikatnie układać je na blasze.
Do ciastek można delikatnie wbić patyczek do szaszłyków, wówczas będziemy mieć a’la lizak.
Piec ciastka 8-10 min do lekkiego zrumienienia.
Wyjąć i odstawić na 7-8 min do przestygnięcia i lekkiego stwardnienia.
Smacznego 🙂
Jeden komentarz Ukryj
Kokosanki bardzo dobre, robia sie blyskawicznie 🙂