Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyczny przepis kuchni polskiej na Kluski Leniwe z sera.
Tym razem przepis jest zmodyfikowany i zamiast mąki do sera dodajemy kaszę manną. W tej wersji kluski są doskonałe, lekkie i delikatne. To danie ulubione przez dzieci, można podać je tak jak ja z masłem i zrumienioną bułką lub ze słodką śmietaną.
Polecam.
Kuchnia Doroty TV
Kluski Leniwe z Kaszy Manny
Składniki:
- 250 g białego sera półtłustego
- 140 g kaszy manny
- 1 jajko (L)
- 1,5 łyżki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
ponadto:
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ok. 3 l. wody
na bułkę:
- ok. 0,5 szklanki tartej bułki
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania klusek:
Ser biały rozkruszyć w dużej misce, dodać do niego jajko, sól, cukier i ok. 3/4 kaszy manny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie się lepiło, dosypać resztę kaszy i ponownie zagnieść.
Na stolnicę oprószoną mąką wyłożyć ciasto, podzielić na dwie części i z każdej uformować rulon, spłaszczyć.
Ostrym nożem, na ukos, kroić niewielkie kluski.
W średnim garnku zagotować ok. 3 l wody, wsypać 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę cukru.
Na wrzącą wodę wrzucać ok. 1/3 klusek, gotować do wypłynięcia, a potem jeszcze 2-3 min dłużej. Woda powinna wrzeć, ale nie gotować się.
Kluski wyjmujemy i odkładamy na sito.
Przygotowanie bułki z masłem.
Na niewielką patelnię wsypać tartą bułkę, podgrzewać prze 3-4 min, do chwili kiedy bułka zacznie się rumienić. Włożyć na patelnię z bułką masło, zmniejszyć płomień i poczekać, aż masło całkowicie się rozpuści, wymieszać z bułką.
Ciepłe kluski polewać bułką z masłem. Polewamy tylko te kluski, które będą zjedzone od razu, pozostałe zostawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce.
Pyszne również odsmażone na niewielkiej ilości masła.
Smacznego 🙂
Ser biały rozkruszyć w dużej misce, dodać do niego jajko, sól, cukier i ok. 3/4 kaszy manny.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie się lepiło, dosypać resztę kaszy i ponownie zagnieść.
Na wrzącą wodę wrzucać ok. 1/3 klusek, gotować do wypłynięcia, a potem jeszcze 2-3 min dłużej.
3 komentarze Ukryj
U mnie przy takich proporcjach ciasto bardzo lepiło się, nawet jak dałam całą kaszę mannę… dodałam więc więcej ale wyszły lekko twarde, zastanawiam się co poszło nie tak. Może to kwestia twarogu ?- on jest bardziej wilgotny niż inne, które znam. Użyłam Klimeko półtłustego.
Z pewnością to kwestia sera, ja do klusek wybieram taki, który jest możliwie suchy, bo wtedy dodaję mało kaszy czy mąki i kluski są delikatne i miękkie. Proszę spróbować jeszcze z jakimś suchym serem, ale nie mam żadnej ulubionej firmy, którą mogłabym polecić 🙂
Bardzo ciekawy pomysł, bardzo szybkie w przygotowaniu, kilka minut i gotowe. Jak dla mnie trochę za słodkie więc następnym razem dodam mniej cukru lub całkowicie pomine i spróbuję na słono podane z kapusta kiszona.