Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Błyskawiczne kluski lane do zup i sosów. Można podawać je na ciepło, lub odsmażać. Do zrobienia zaledwie w klika minut.
Doskonale się je przechowuje.
KuchniaDoroty TV
Składniki na Kluski Lane Kładzione
dodatek do sosów i zup
– 50 g miękkiego masła
– 2 żółtka
– 1 łyżeczka soli
– 250 g mąki pszennej
– 220 ml. (1 szklanka) mleka
Przepisy na KLUSKI
Steps
1
Done
|
Przygotowanie ciasta:Masło miksuję przez chwilę na wysokich obrotach miksera. Do masy maślanej dodaję na przemian mleko i mąkę. Najczęściej wykorzystuję całe mleko i większą część mąki, szukam odpowiedniej gęstości. |
2
Done
|
W średnim garnku zagotowuję wodę, do ok. 3/4 wysokości garnka. Dodaję sól ok. 2 łyżeczek. Kiedy woda już się gotuje, nad garnkiem przechylam miskę z ciastem i kiedy zaczyna lekko spływać odcinam nożem niewielkie paski. Przesuwam nożem po brzegu miski w ten sposób tworząc długie kluski. Na jeden raz do garnka wkrajam połowę ilości ciasta, mieszam i gotuję. Następnie wlewam do garnka ok. 0,5 szklanki ziemnej wody (zatrzyma to gotowanie). Kolejną partię ciasta gotuję tak jak wcześniej. |
3
Done
|
Jeden komentarz Ukryj
Ja zamiast mleka surowego dodaję kwaśne, re. Kefir, jogurt,maślankę. Wychodzą delikatniejsze.