Klopsiki Wieprzowe z Serem Żółtym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

500 g. mielonego mięsa z szynki
1 mała cebula
3 łyżki tartego sera żółtego
1 jajko
1 mała sucha kajzerka
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól i pieprz
ok. 1/2 szklanki do obtoczenia klopsików mąki pszennej
2 łyżki masła
ok. 1 szklanki rosołu
2-3 łyżki koperek

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Klopsiki Wieprzowe z Serem Żółtym

Proste i bardzo szybkie do przygotowania klopsiki z serem żółtym.
Klopsiki są mięciutkie i delikatne, szczególnie lubiane przez dzieci.

  • Średni

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Doskonale się je przechowuje i dzięki temu, będziemy mieć obiad na kilka dni.

Warto przygotować większą ilość klopsików i część zamrozić. Po odmrożeniu i odgrzaniu będą jeszcze smaczniejsze,
a taki awaryjny pewniak zawsze przyda się w domu.

Polecam.

(Visited 319 times, 3 visits today)

Steps

1
Done

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić bardzo drobno, zeszklić na oleju, lekko przestudzić. Kajzerkę namoczyć w wodzie, żeby zmiękła, Odcisnąć nadmiar wody.

2
Done

W dużej misce połączyć mięso, ser żółty, jajko, sól, pieprz, paprykę, odciśniętą bułkę, cebulę, wymieszać dokładnie.

Na duży talerz wysypać mąkę. Ręce zmoczyć wodą, formować niewielkie klopsiki, obtaczać w mące, nadmiar mąki strzepywać.

3
Done

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na gorący wkładać klopsiki i obsmażyć z każdej strony do zrumienienia.

Jeśli mamy głęboką patelnię i wszystkie klopsiki się w niej zmieszczą dusimy je na patelni.
Jeśli patelnia jest małą, przekładamy klopsiki do średniego garnka, dodajemy 2 łyżeczki masła, zmniejszamy płomień na minimalny.

4
Done

Do klopsików wlewamy rosół lub jeśli nie mamy domowego a nie chcemy używać kostek rosołowych, na patelnię na której obsmażaliśmy klopsiki wlewamy 1/2 szklanki gorącej wody, dokładnie płuczemy patelnię, powstały sos wlewamy do garnka z klopsikami.
Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 20 min. 
Po 10 min wrzucamy do garnka posiekany drobno koperek, ponownie przykrywamy garnek i dalej dusimy.

5
Done

Gotowe klopsiki posypujemy świeżym koperkiem.
Podajemy z młodymi ziemniakami, kluskami lub kopytkami.

Dorota

Piaskownica Idealna
previous
Piaskownica idealna – czyli jaka?
next
Muffiny czekoladowo bananowe
Piaskownica Idealna
previous
Piaskownica idealna – czyli jaka?
next
Muffiny czekoladowo bananowe

6 komentarzy Ukryj

Idealny przepis na szybką przekąskę na domową imprezę. Zamiast standardowych kabanosów można zrobić, te wyglądające przepysznie klopsiki. Na weekend mam zjazd rodzinny i z pewnością spróbuje. Dziękuję za inspirację.

Odpowiedz na „Asia WAnuluj pisanie odpowiedzi