0 0
Klopsiki w Sosie Warzywnym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Klopsiki w Sosie Warzywnym

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share


Danie, które lubią prawie wszystkie dzieci, chociaż dorosłym kojarzy się trochę ze szpitalnym jedzeniem:) Wystarczy jednak do porcji dla dorosłych dodać łyżeczkę ostrej pasty Sambal Oelek i już nie ma nawet wspomnienia po delikatnym i mdławym sosie. Idealny obiad, który można podać przez kilka dni zmieniając jedynie dodatki, raz ryż a następnego dnia np. pure ziemniaczane.
Polecam.

 klopsiki, klopsiki przepis, klopsiki szwedzkie, klopsiki szwedzkie przepisy, pulpeciki, pulpeciki przepis, przepisy, klopsiki dla dzieci

Klopsiki w sosie warzywnym

Składniki:

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 2 kajzerki
  • Mleko i woda (do namoczenia kajzerek)
  • 1 jajko (L)
  • 1 płaska łyżeczka papryki w proszku
  • Sól, pieprz
  • ok. ½ szklanki mąki pszennej

Na sos:

  • 3 marchewki i 2 pietruszki, starte na grubej tarce
  • 1 świeża papryka pokrojona w paski (średniej grubości)
  • 2 czerwone cebule pokrojone w półplasterki
  • 3 szklanki rosołu lub woda z 3 łyżkami sosu sojowego
  • Olej i masło klarowane

Sposób przygotowania:

Cebulę drobniutko posiekać, zeszklić na oleju, odstawić do przestygnięcia.
Kajzerki namoczyć w wodzie z mlekiem, odcisnąć.

W misce połączyć mięso, kajzerki, jajko, cebulę, przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Rękami zamoczonymi w wodzie formować niewielkie kuli, układać na talerzu.

Mąkę wysypać na talerz, każdego klopsika obtaczać w mące, strzepać nadmiar.

Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Klopsiki obsmażyć ze wszystkich stron.
Obsmażone klopsiki przekładać do dużego płaskiego garnka, zalać rosołem lub wodą z sosem sojowym.

Patelnię na której smażyły się klopsiki dokładnie wytrzeć, rozgrzać na niej 2 łyżki klarowanego masła i obsmażyć na nim startą marchewkę, pietruszkę, czerwoną cebulę i paprykę. Smażyć kilka minut mieszając. Warzywa przełożyć do garnka z mięsem. Doprowadzić całość do gotowania, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 min.

 Smacznego!
klopsiki, klopsiki przepis, klopsiki szwedzkie, klopsiki szwedzkie przepisy, pulpeciki, pulpeciki przepis, przepisy, klopsiki dla dzieci

(Visited 19 714 times, 3 visits today)

Dorota

Sernik na Zimno
previous
Sernik na Zimno z Truskawkami
Bułeczki Drożdżowe
next
Drożdżówki Cynamonowe – przepis z filmem
Sernik na Zimno
previous
Sernik na Zimno z Truskawkami
Bułeczki Drożdżowe
next
Drożdżówki Cynamonowe – przepis z filmem

12 komentarzy Ukryj

Nie wiem sama dla czego ale od miesiąca mażą mi się klopsiki. Fantazjuje o klopsach w bułce czy w sosie pomidorowym. Takich jeszcze nie znałam, nawet za czasów szpitalnych nie było mi dane ich zakosztować. Z wielką chęcią to zmienię, szczególnie że mam Sambal Oelek:)

Zrobilam klopsiki wg Twojego przepisu, są pyszne!!! Mąż ciągle chodzi do kuchni i je te pyszne klopsiki. Polecam:)

Właśnie zrobiłam i jest pyszny. Nawet mojemu niejadkowi smakuje 🙂
Przepis wypróbuję jeszcze nie raz .

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »