0 0
Klopsiki Szwedzkie

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Klopsiki Szwedzkie

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kolejna odsłona mięsnych kulek, tym razem najprostsze i klasyczne ,,klopsiki szwedzkie”. Barwa sosu zależy od rodzaju rosołu jakiego użyjemy, ja miałam zamrożony rosół z kury,
ale jeśli dodacie bulion wołowy to sos będzie ciemniejszy i odrobinę ostrzejszy.

Klopsiki są szczególnie lubiane przez dzieci, ale dorośli również będą zachwyceni, wystarczy tylko nieco zaostrzyć sos.
Do wersji dla dorosłych, można dodać odrobinę przyprawy Maggi lub niezawodny Sambal Oelek.

Klopsiki znakomicie się mrozi i przechowuje. Polecam:)

 

 klopsiki, klopsiki przepis, klopsiki szwedzkie, klopsiki szwedzkie przepisy, pulpeciki, pulpeciki przepis, przepisy,

 

Klopsiki Szwedzkie

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego, szynki)

  • 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego

  • 1 łyżeczka papryki (słodkiej)

  • 1 jajko (L)

  • mąka do obtoczenia klopsików

  • olej do smażenia

  • 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekana

  • ok. 2 szklanek rosołu drobiowego lub wołowego

Do zagęszczenia sosu:
  • 1 łyżka mąki

  • 1 łyżka masła

  • ok. 1/2 szklanki rosołu

  • Przyprawa do zup ,,Maggi” lub pasta ,,Sambal Oelek” (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki: mięso, przyprawy, odciśniętą bułkę, jajko włożyć do miski i dokładnie wymieszać.

Rękami zamoczonymi w wodzie formować z mięsa, niewielkie kuli. Układać na dużym naczyniu.

Na talerz wysypać kilka łyżek maki, każdego klopsika obtoczyć w cienkiej warstwie.

Na dużej patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Partiami obsmażać klopsiki z każdej strony, co jakiś czas poruszać patelnią, ułatwi to przewracanie kulek.

Obsmażoną partię klopsików, przekładać do dużego płaskiego garnka, kiedy wszystkie klopsiki znajdą się w garnku, zmniejszyć ogień, dodać łyżkę masła, przykryć
i dusić całość ok. 20 min.

Następnie wlać do garnka rosół (czysty bez warzyw), przykryć i na małym ogniu gotować.

W między czasie na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Podsmażać przez chwilę, następnie wlać pozostały rosół i dokładnie wymieszać
(jeśli zasmażka zrobi się bardzo gęsta, dodać kilka łyżek sosu z garnka z klopsikami).

Przelać zasmażkę do klopsików, delikatnie zamieszać. Na małym ogniu, pod przykryciem gotować prze ok. 10 min.

Na koniec wrzucić posiekaną natkę pietruszki i jeśli lubimy, przyprawić kilkoma kroplami przyprawy do zup ,,Magii”.

Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.

Smacznego!!!

 

klopsiki, klopsiki przepis, klopsiki szwedzkie, klopsiki szwedzkie przepisy, pulpeciki, pulpeciki przepis, przepisy,

 

 

 

Klopsiki w Sosie Pomidorowym

 

Kluski śląskie to doskonały dodatek do klopsików, przepis znajdziecie tutaj: 

Kluski Śląskie

 

A może wolicie kopytka, przepis na nie znajdziecie tutaj:

Kopytka Ziemniaczane

 

 

 

(Visited 3 113 times, 1 visits today)

Dorota

Przepis na Smażoną Wątróbkę
previous
Wątróbka z Cebulą i Jabłkiem
next
Ciasto Zebra
Przepis na Smażoną Wątróbkę
previous
Wątróbka z Cebulą i Jabłkiem
next
Ciasto Zebra

2 komentarze Ukryj

Korzystam bardzo często z Pani przepisów. Dziękuję, ze mogę uczyć sie od Pani. W wielu przepisach jest “dobrze sie mrozi i przechowuje”, proszę przybliżyć temat. Jak najlepiej zamrażać, jak długo przechowywać i jak rozmrozić np klopsiki? Pozdrawiam serdecznie.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »