• Home
  • Ciasta
  • Keks – Świąteczne Ciasto z Bakaliami
0 0
Keks – Świąteczne Ciasto z Bakaliami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
300 g mąki pszennej tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
1 cukier wanilinowy
(białka i żółtka) 5 jajek
300 g bakalii drobno pokrojonych

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Keks – Świąteczne Ciasto z Bakaliami

Tradycyjny polski keks, pełen jest suszonych owoców i orzechów i właśnie taki jest mój rodzinny przepis. Dostałam go od mojej mamy, a ona od swojej.

  • 1 porcje
  • Średni

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Keks to jedno z moich ulubionych ciast. Jest wilgotny i bardzo słodki, dzięki dużej ilości bakalii.
Keks to prawdziwie świąteczne ciasto.
Pieczemy go zawsze większą ilość, bo keks doskonale się przechowuje i długo jej świeży. Przechowujemy go w plastikowym pojemniku w chłodnym miejscu. To wystarczy aby przez całe święta cieszyć się smakiem pysznego, wilgotnego ciasta. Z powodzeniem wytrzyma do Nowego Roku, będzie nawet smaczniejszy 🙂

Ja do moich keksów użyłam rodzynek, żurawiny, orzechów laskowych i włoskich oraz skórki pomarańczowej w syropie, ale każdy może dodać swoje ulubione bakalie.

 

 

Przepisy na ŚWIĘTA 

 

 

Keks

 

 

Kuchnia Doroty TV

 

(Visited 8 174 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Najlepiej przygotować dwie niewielkie keksówki (2 x 10-14 cm)  posmarować masłem
i oprószyć tartą bułką.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.

2
Done

W misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sól, dokładnie wymieszać. Odstawić.

Bakalie drobno posiekać i oprószyć 1 łyżką mąki, dokładnie wymieszać, żeby wszystkie były obtoczone w mące (zapobiega to opadaniu owoców w trakcie pieczenia).

3
Done

Masło i cukier zmiksować razem na jasną, lekką masę (najlepiej płaską końcówką miksera).
Cały czas miksując dodawać pojedynczo żółtka.

Po każdy miksować do całkowitego połączenia składników.

Do maślanej masy wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, powstanie bardzo gęste ciasto.

4
Done

Z białek ubić pianę, miksować do chwili, kiedy piana będzie lśniąca i sztywna.

5
Done

Do misy z ciastem włożyć ok. 1/3 piany i zmiksować na średnich obrotach, żeby trochę ,,rozluźnić" ciasto. 
Następnie dodać pozostałą pianę i wymieszać delikatnie, ew. na najniższych obrotach miksera, płaską końcówką.
Miksować tylko chwilę i bardzo delikatnie, żeby piana nie opadła.

6
Done

Piekarnik rozgrzany do 180 st.C. z termoobiegiem

Do ciasta wsypać bakalie, wymieszać delikatnie.
Przełożyć do przygotowanych foremek.

Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 50 - 55 min.
Mniej więcej po 30-35 min, kiedy ciasto zacznie się mocno rumienić, można przykryć je folią aluminiową.

Piec do suchego patyczka

7
Done

Wyjąć ciasto i studzić na kuchennej kratce w foremkach.

Zimne keksy można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Całkowicie wystudzony keks można przechowywać w szczelnym pojemniku i chłodnym miejscu (nie lodówce) do 4 dni.

Smacznego :)

8
Done

Dorota

Sernik z Mascarpone
previous
Sernik z Mascarpone na Spodzie Brownie
Piernikowa Kawa Inka
next
Kawa Piernikowa
Sernik z Mascarpone
previous
Sernik z Mascarpone na Spodzie Brownie
Piernikowa Kawa Inka
next
Kawa Piernikowa

7 komentarzy Ukryj

Dorotko, u Ciebie zawsze widzę piękny efekt pracy Mistrza :). Tak jest od 1. razu, gdy trafiłam w to miejsce. Podziwiam i gratuluję :).

Chciałam powiedzieć, że pomimo pomylenia kolejności dodawania składników (mąkę dodałam na końcu), keks wyszedł idealnie.
Przepis jest rewelacyjny.
Ciasto bardzo smaczne

Bardzo się cieszę, że smakuje. Moja rodzina również uwielbia to ciasto, więc tym bardziej jest mi miło, że keks smakuje nie tylko nam 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »