Składniki
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 szklanka zimnej wody
- 55 g pokrojonego w kostkę masła
- 2,5 łyżki domowej przyprawy piernikowej
- 1/4 łyżeczki soli
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 szklanki rodzynek
- 2 duże Jajka
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 - 4 krople zapachu waniliowego
- 1 szklanka owoców suszonych
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Keks piernikowy, naprawdę łatwy i naprawdę przepyszny.
Wszystko zrobimy w jednym naczyniu, bez użycia miksera wystarczy jedynie drewniana łyżka.
Ciasto jest wilgotne, a jednocześnie puszyste i mięciutkie. Doskonale się przechowuje, a najsmaczniejsze jest dzień lub dwa dni po upieczeniu. Przechowujemy je po całkowity wystudzeniu w szczelnym pojemniku i chłodnym miejscu.
Naprawdę polecam, keks w smaku przypomina bakaliowy piernik, ale nie potrzebuje czasu na zmięknięcie, natychmiast po wystudzeniu jest gotowe do podania.
Keks można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem, ale i bez tego jest pyszne.
Steps
1 Done | W średnim garnku umieścić rodzynki, wodę, cukier, masło i przyprawę piernikową. Zagotować, mieszać do chwili, kiedy cukier się rozpuści, a całość zacznie pięknie pachnieć ok. 2 min. |
2 Done | Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem. |
3 Done | Ciasto przelać do formy keksowej posmarowanej masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia, |
4 Done | Wyjąć z piekarnika i odstawić na kuchenną kratkę do przestygnięcia na ok. 15 min. |
5 Done |
8 komentarzy Ukryj
Piernik idealny! Polecam!
Keks jest przepyszny, polecam. Nie można się opanować 😉
Dziękuję, bardzo się cieszę, że smakował 🙂
Keks zawsze kojarzy się ze światami, a już wariacja na temat keksa i piernika to czysta magia! Warto coś takiego zrobić! Pozdrawiamy Serdecznie -DaPietro
Wygąda pysznie!!
Ile tej przyprawy do piernika mam dac ? Bo w przepisie jest 2.5 domoewj przyrody do piernika i nie bardzo wiem ile mam dac.
2,5 łyżki przyprawy piernikowej, już poprawiłam 🙂
Przepiękne zdjęcia, dekoracja i stylizacja 🙂