0 0
Keks Angielski – Pyszny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Keks Angielski – Pyszny

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Keks angielski jest jednym z naszych ukochanych ciast, właśnie tak, ukochanych, nie tylko ulubionych, czy najsmaczniejszych, to jest nasz absolutny faworyt. Nie wyobrażamy sobie świąt bez tego ciasta, a że robię go tylko raz w roku to muszę piec z podwójnej porcji bo mój mąż już od połowy listopada o żadnym innym cieście nie marzy.

Do keksu angielskiego nie dodaję żadnych orzechów czy migdałów, a tylko dużo miękkich i słodkich owoców.

Bardzo polecam:)

 

 

 

Keks Angielski

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 3 jajka (L)
  • 1/4 szklanki mleka (3,2%)
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kieliszek wódki (standardowy, przeciętny, …)
  • 300 g różnych bakalii bez orzechów (żurawiny, moreli, rodzynek jumbo, fig, daktyli)
  • Skórka otarta z 1 małej pomarańczy i jednej małej cytryny
Sposób przygotowania:
  1. Formę keksową posmarować masłem i wysypać tartą bułką.
  2. Piekarnik nagrzać do 200 oC.
  3. Bakalie pokroić w kostkę, średniej wielkości.
  4. Pomarańczę i cytrynę sparzyć, wyszorować, otrzeć skórkę.
  5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać.
  6. Masło zmiksować z cukrem na puszystą masę.
  7. Miksując, dodawać na zmianę jajko i część mąki z proszkiem, następnie wlać mleko, zmiksować, wlać wódkę i miksować na średnich obrotach do połączenia się składników.
  8. Bakalie i skórki oprószyć mąką, wymieszać. Wrzucić do ciasta, dokładnie wymieszać na średnich obrotach (nie zbyt długo).
  9. Powstałe zwarte, gęste ciasto przełożyć do przygotowanej formy i wstawić do gorącego piekarnika.
  10. Najpierw piec przez 15 min w 200 oC, następnie wyjąć z piekarnika, ostrym, wilgotnym nożem naciąć wierzch ciasta wzdłuż. Wstawić ponownie do pieca i zmniejszyć temperaturę do 175 oC, piec ok. 40-45 min do tz. suchego patyczka. Jeśli w trakcie pieczenia ciasto zbyt szybko się przyrumienia, przykryć je folią aluminiową.
  11. Studzić w foremce na kratce ok. 20 min, następnie wyjąć i zimne, polukrować.
Smacznego!!!

 

(Visited 2 617 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Domowy Sernik Karmelowy – Najłatwiejszy
Tarta Makowa
next
Tarta Makowa z Jabłkami – pyszna
previous
Domowy Sernik Karmelowy – Najłatwiejszy
Tarta Makowa
next
Tarta Makowa z Jabłkami – pyszna

4 komentarze Ukryj

Dorotko mam pytanie czy jak dodam orzechy to moze byc cos nie tak z tym keksem???, czy do angielskiego nie dodaja orzechow, pozdrawiam

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »