Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Nie wyobrażam sobie dnia bez wypicia kawy. Najczęściej piję cappuccino, ale przecież jest na nią tak wiele sposobów, że trudno pozostać tylko przy jednym. Oto kilka pomysłów na kawę, są proste i można zrobić je w domu bez użycia skomplikowanych i drogich sprzętów. Polecam 🙂
Espresso z kardamonem
Espresso z kardamonem
Składniki na 2 filiżanki:
- 4 kwiatki kardamonu
- 4 łyżeczki kawy mielonej
- woda
Sposób przygotowania:
Ziarenka kardamonu rozgnieść dokładnie w moździerzu. Kawę i kardamon umieścić na sitku zaparzacza, wlać odpowiednią ilość wody (nieco więcej niż potrzeba na 2 filiżanki). Zakręcić zaparzacz, ustawić na małym ogniu, zaparzyć kawę. Nie gotować, kiedy cały płyn znajdzie się w dzbanku natychmiast zdjąć z ognia.
Podawać w filiżankach do espresso, dla chętnych z cukrem i kostką gorzkiej czekolady.
Caffe Frappe
Caffe Frappe
Składniki na 2 duże szklanki:
- 4 łyżki dobrej kawy rozpuszczanej
- 3 łyżki cukru białego lub 4 cukru trzcinowego
- 3 łyżki mleka w proszku
- 3 szklanki zimnej wody
- kostki lody
Sposób przygotowania:
Kawę, mleko w proszku i cukier, umieścić w mikserze i dokładnie zmiksować. Wlać wodę i ponownie zmiksować, aby wszystkie składniki się połączyły. Wlać do szklanek, dodać kostki lody.
Podawać ze słomką.
Składniki na 1 szklankę:
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki kawy mielonej
- kakao do posypania
Sposób przygotowania:
Ubijamy mleko na sztywno. Parzymy mocną kawę, wlewamy ją do dzbanuszka.
Do wysokiej, przezroczystej szklanki wlewamy ubite mleko do wysokości 3/4 szklanki. Delikatnie przechylamy szklankę i po ściance, małym strumieniem wlewamy kawę. Powinny powstać trzy warstwy, na przemian mleka i kawy.
Podajemy posypane kakao lub czekoladą.
Składniki na 2 duże i 4 małe filiżanki:
4 łyżeczki kawy
woda do zaparzenia
2 żółtka
4 łyżeczki cukru pudru
Sposób przygotowania:
Z żółtek i cukru pudru przygotowujemy kogel-mogel. Najlepiej zrobić do przy pomocy ręcznego miksera, ubijamy składniki do chwili kiedy powstanie jasna, puszysta masa.
Parzymy kawę, wlewamy do filiżanek, na wierzchu kładziemy 2 łyżeczki kogla-mogla.
Nie podajemy cukru, kawa będzie wystarczająco słodka.
Nie podajemy cukru, kawa będzie wystarczająco słodka.
(Visited 474 times, 1 visits today)
3 komentarze Ukryj
Ostatnia propozycja nader interesująca – takiej kawy jeszcze nie piłem 🙂
To prawda, smakuje trochę jak kawa z waniliowymi lodami, ale nie jest zimna. Pyszna, mocna i słodka 🙂
super, tylko pozazdrościć efektów 🙂 ja szczególnie uwielbiam takie latte, a że mój saeco robi je dosłownie za jednym dotknięciem przycisku to później tylko pozostaje zrobić jakiś finezyjny wzór na piance 🙂